Metoda vizualizacije i demarkacije tumora

Slika obrađena patentiranim NDCA algoritmom

Slika obrađena patentiranim NDCA algoritmom

Tržišna prilika

Ova matematička metoda bitno unaprjeđuje fotodinamičku vizualizaciju i demarkaciju  tumora uz pomoću komercijalnih i jeftinih RGB senzora (digitalnih kamera) i na taj način bitno povećava svoju pristupačnost. Kvaliteta segmentirane slike je usporediva sa kvalitetom dobivenom složenijim i skupljim višespektralnim senzorima. Metoda se može ugraditi u postojeći softver za analizu slike i na taj način bitno poboljšati njegovu funkcionalnost.

Opis inovacije

Metoda na inovativan način kombinira nekoliko složenih matematičkih algoritama radeći nenadzirano razlaganje i analizu trospektralne (RGB) slike u fotodinamičkoj dijagnostici. Primjenom metode dobiva se slika na kojoj promatrano tumorsko tkivo i granice tumora postaju mnogo vidljivije u odnosu na polaznu sliku. Stoga je na tako dobivenoj konačnoj slici bitno olakšana vizualizacija i demarkacija tumora.

Ivica Kopriva

Ivica Kopriva, dr. sc.

znanstveni savjetnik +385 1 457 1286

Status intelektualnog vlasništva

Inovacija je predmet patentne prijave u EU, SAD i Kanadi. Tvrtke zainteresirane za komercijalno iskorištavanje ove prijave, kao i postojećeg znanja i iskustva, neka se slobodno obrate tvrtki Ruđer inovacije.

Vezana znanstvena publikacija: Kopriva, I., Peršin, A., Unsupervised decomposition of low-intensity low-dimensional multi-spectral fluorescent images for tumour demarcation, Medical Image Analysis (2009), doi: 10.1016/j.media. 2009.02.002