Objavljeno: 25.08.2016. 09:32

Ugledni svjetski znanstvenik Tomislav Friščić pridružio se Ruđerovim 'zelenim' kemičarima

Tomislav Friščić jedan je od vodećih svjetskih znanstvenika na polju mehanokemije, a trenutno radi kao profesor na McGill Sveučilištu u Kanadi gdje vodi i svoju istraživačku grupu.

Prof. dr. sc. Tomislav Friščić (Department of Chemistry, McGill University, Montreal) nedavno je postao vanjski suradnik Instituta Ruđer Bošković (IRB). Uključenje ovog izuzetnog mladog znanstvenika u tim znanstvenika IRB-a rezultat je dugogodišnje suradnje Laboratorija za zelenu sintezu Zavoda za fizičku kemiju IRB-a i Friščićeve istraživačke skupine s kanadskog Sveučilišta McGill. Ovim povodom prof. Friščić će u petak 26. kolovoza 2016 s početkom u 11h sati održati predavanje u dvorani I. krila IRB-a (više o predavanju pročitajte ovdje). 

Tomislav Friščić

Tomislav Friščić

Friščićeva istraživačka skupina, osnovana 2011. godine, ima ključnu ulogu u istraživačkim uspjesima Sveučilišta McGill u području 'zelene' kemije. Glavni znanstveni interesi grupe su razvoj ekološki i energetski održivih katalitičkih transformacija te procesa samoudruživanja u čvrstom stanju za pripravu različitih vrsta funkcionalnih materijala.

Zajednički rad znanstvenika grupe prof. Friščića i Laboratorija za zelenu sintezu IRB-a doveo je do otkrića novih materijala, poput katsenita, novog polimorfa poroznog materijala ZIF-8, a koji je 2015. godine objavljen u poznatom časopisu Nature Communications. Dvije grupe su aktivno surađivale i na uspostavnom projektu Hrvatske zaklade za znanost (HRZZ) 'Mehanokemijska reaktivnost pod kontroliranim uvjetima temperature i atmosfere za čistu sintezu funkcionalnih materijala', čiji je voditelj dr. sc. Krunoslav Užarević s IRB-a.

Pored toga, nedavno otkriće Friščićeve skupine o postojanju prirodnih minerala sa strukturom metal-organskih mreža, nastalo u suradnji s doktorandom Igorom Huskićem, objavljeno je u prestižnom časopisu Science Advances

Ovo istraživanje pokazalo se posebno važnim jer je ukazalo na potrebu za cjelovitijim razumijevanjem pojavljivanja metal-organskih struktura u  prirodi, za koje se do sada smatralo da su raspoložive isključivo umjetnim putem u laboratorijima.

U doticaj sa 'zelenom' kemijom prof. Friščić je došao tijekom postdoktorskog usavršavanja u grupi jednog od pionira 'zelene' kemije, prof. Williama Jonesa na Cambridgeu, gdje je u razdoblju od 2006.-2011. godine radio na definiranju novih metoda mehanokemijske sinteze. Tijekom svog rada s prof. Jonesom objavio je kao vodeći autor niz zapaženih publikacija u najpoznatijim svjetskim znastvenim časopisima, a nakon odlaska s Cambridge-a 2011. godine osniva svoju istraživačku skupinu na Sveučilištu McGill u Montrealu, Kanada.

Unatoč svojim godinama (rođen 1978. godine), danas je Tomislav Friščić jedan od vodećih i svjetski prepoznatih znanstvenika u kemiji materijala i zelenoj kemiji, sa više od 140 znanstvenih publikacija u vodećim znanstvenim časopisima poput Nature Materials, Nature Chemistry, Nature Communications,  Journal of the American Chemical Society, Angewandte Chemistry International Edition, Accounts of Chemical Research, Chemical Communications i drugima i preko 6000 citata. Tomislav je nositelj mnogih nagrada, od kojih se može izdvojiti RSC ChemComm Emerging Investigator Award, dodijeljena 2014. godine od strane Royal Society of Chemistry. 

PLAKAT - FRIŠČIĆ

''Rad kolege Friščića zapažen je i izvan znanstvenih krugova, o čemu svjedoče nedavni članci u New York Timesu i Forbesu. Tomislav već dugi niz godina radi na razvoju i promociji hrvatske kemije čvrstog stanja, kako kroz obrazovanje i uključivanje studenata sa hrvatskih institucija u rad svoje skupine, tako i kroz zajedničko apliciranje za projekte i suradnje sa znanstvenim skupinama iz Hrvatske.

Stoga, smatram da je uključivanje prof. dr. sc. Tomislava Friščića u rad Zavoda za fizičku kemiju velika dobit za Institut Ruđer Bošković, ali i kemiju u Hrvatskoj.'' – zaključio je dr. Užarević, voditelj Laboratorija za zelenu sintezu IRB-a.