Objavljeno: 13.09.2017. 14:24

Utrka Terry Fox Run 24. rujna na Jarunu

Humanitarna utrka Terry Fox Run, 18. po redu u Hrvatskoj, ove će se godine održati u nedjelju, 24. rujna na Jarunu, a sav prihod bit će doniran Institutu Ruđer Bošković za znanstvena istraživanja raka.

Utrka Terry Fox Run 24. rujna na Jarunu

Trci će prethoditi humanitarna prodaja majica s vizualima akcije u subotu, 16. rujna, od 11 do 13 sati  na uglu Gajeve i Bogovićeve ulice, po cijeni od 50 kuna, najavljeno je u utorak na konferenciji za novinare.

Kanadski veleposlanik u Hrvatskoj Daniel Maksymiuk istaknuo je kako se humanitarna utrka Terry Fox Run organizira radi podizanja svijesti o važnosti ulaganja u istraživanje lijeka protiv raka. Naglasio je da primjer Terrya Foxa pokazuje kako jedna osoba može napraviti razliku. "S istraživanjima koja financira Terry Fox ljudi žive duže i bolje",  kazao je te pozvao građane da se pridruže utrci u što većem broju i pokažu poput Terrya Foxa da "sve je moguće".

Prikupljenim sredstvima financirat će se daljnja istraživanja primjerice genetske podloge kod pacijenata kod kojih nije nađena mutacija gena, a oboljeli su od raka, ali i istraživanje imunoterapija za pacijente oboljele od raka.

- dr. sc. Sonja Levanat

Humanitarna utrka svake se godine trči u čast mladića Terryja Foxa koji je, oboljevši od raka, izgubio nogu. Kako bi sakupio novac za liječenje, 1980. godine krenuo je u trku po Kanadi koju je nazvao "Maraton nade". Trčao je 143 dana po 42 kilometra dnevno, no, trku, nažalost, nije uspio završiti jer se bolest vratila i oduzela mu život u 22. godini.

U čast hrabrom Terryju njegova obitelj odlučila je nastaviti tradiciju te je pokrenula akciju skupljanja novca za borbu protiv raka koja se održava svake godine u kanadskim gradovima, a u organizaciji kanadskih veleposlanstava i u 60 zemalja diljem svijeta, među kojima je i Hrvatska.

terry fox presica 1

Izvor: HINA