Objavljeno: 04.04.2018. 15:22

Na IRB-u predstavljen ciklus kemijskih radionica za srednjoškolce BASF Chemgeneration

BASF-ov program Chemgeneration održavat će se u 11 srednjoeuropskih zemalja u suradnji s najprestižnijim znanstvenim institucijama kao što je IRB.

Na Institutu Ruđer Bošković (IRB) danas je predstavljen međunarodni program BASF Chemgeneration koji će učenike srednjoškolskog uzrasta kroz praktične vježbe educirati o važnosti kemije i prirodnih znanosti u stvaranju održive budućnosti.

Polaznici radionice Chemgeneration na IRB-u

Polaznici radionice Chemgeneration na IRB-u

Besplatne radionice u trajanju od 90 minuta prikladne su za sve učenike, bez obzira na sklonost i nadarenost za prirodne znanosti, a na IRB će se održavati tijekom 2018. i 2019. godine u sklopu suradnje Instituta i tvrtke BASF Croatia.

Prva radionica tako je održana za srednjoškolce iz Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga iz Križevaca kojima je pokuse predstavio stručni voditelj programa doc. dr. sc. Tomislav Portada i njegov tim kemičara s Instituta Ruđer Bošković koji uključuje dr. sc. Marinu Juribašić Kulcsar, dr. sc. Ivu Crnolatca, Luku Bilića i Marka Tomina.

„Tijekom jedne radionice učenici se susreću s nizom kemijskih pokusa koji im daju priliku sudjelovati u rješavanju jednog od najvećih problema suvremenog društva. Učenici će tako naučiti kako reciklirati papir, kako izraditi sustav za filtriranje vode, provesti elektrolizu metala i dokazati kako se određene vrste plastike mogu razgraditi u svega nekoliko tjedana.

Naime, razvoj tehnologije nosi sa sobom i neke neželjene posljedice u smislu zagađenja okoliša, pa je naša dužnost i obveza brinuti se o tome da se to zagađenje svede na minimum. Jedan od načina na koji to možemo postići jest iskorištavanje otpada kao sirovine i obnovljivog izvora za nove proizvode. Upravo to je glavna tema ovih radionica, a prilagođene su svim učenicima srednjoškolskog uzrasta“, izjavio je doc. dr. sc. Tomislav Portada s Instituta Ruđer Bošković i voditelj radionica iz programa Chemgeneration.

Veliko mi je zadovoljstvo što imamo priliku surađivati sa znanstvenicima s IRB-a i što su oni naši partneri na Chemgeneration projektu koji bi, zahvaljujući kvaliteti i kompleksnosti, trebao imati važnu odluku u edukaciji srednjoškolaca o održivom razvoju.

- Simon Franko, izvršni direktor tvrtke BASF

Otvaranju znanstvenog programa Chemgeneration prisustvovao je i ravnatelj Instituta Ruđer Bošković, dr. sc. David Matthew Smith koji je tom prilikom istaknuo: „Uz temeljna znanstvena istraživanja kojima se bavimo na Institutu, jedna od ključnih misija IRB-a, upravo je i popularizacija znanosti u široj društvenoj zajednici, pogotovo među mladima, u čemu naši znanstvenici ostvaruju izvrsne rezultate.

Ovim putem zahvalio bih se BASF-u što je prepoznao Institut kao idealnog partnera za svoj projekt Chemgeneration u sklopu kojeg će se na IRB-u održati ukupno 20 Chemgeneration radionica na kojima ćemo ugostiti velik broj učenika srednjoškolskog uzrasta te im pokazati kako kemija, ali i znanost općenito, uz velik društveni i gospodarski značaj, može biti i izuzetno zabavna. U program je uključeno 12 kemičara s Instituta koji će kao voditelji radionica sudjelovati u njemu, a poznajući njihov entuzijazam i predanost u radu, siguran sam da će ga uspješno prenijeti i na mlade te im usaditi ljubav znanosti“.

Prijave za BASF radionice mogu podnijeti nastavnici ili same škole, a svi detalji i dodatne informacije mogu se pronaći na internetskoj stranici. BASF-ov znanstveni program Chemgeneration održavat će se u 11 zemalja Srednje Europe (Austrija, Bugarska, Češka, Grčka, Hrvatska, Mađarska, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Srbija)  u suradnji s najprestižnijim znanstvenim institucijama.

„Veliko mi je zadovoljstvo što imamo priliku surađivati sa znanstvenicima s Instituta Ruđer Bošković, jedne od najprestižnijih znanstvenih institucija u Hrvatskoj i što su upravo oni naši partneri na Chemgeneration projektu koji bi, zahvaljujući kvaliteti i kompleksnosti, trebao imati važnu odluku u edukaciji srednjoškolaca o održivom razvoju“, naglasio je Simon Franko, izvršni direktor tvrtke BASF Croatia.

O BASF-ovom znanstvenom programu Chemgeneration

BASF-ov Chemgeneration je interaktivni program namijenjen popularizaciji znanosti, prilagođen učenicima od 14 do 18 godina kako bi im se pokazala zabavna strana kemije i pomoglo pri razumijevanju važnosti prirodnih znanosti za održivu budućnost.

Program postoji od 2011. godine otkada se razvio iz edukacijske internetske stranice u kompleksan znanstveni program. Kroz ovaj program srednjoškolci sudjeluju u interaktivnim pokusima koji su dokaz kako znanost rješava svakodnevne probleme i pokazuju ulogu kemije u očuvanju planete. Učenici imaju priliku vidjeti i kako kemija funkcionira izvan učionice što potiče njihovu kreativnost i otkriva skrivene talente za znanost.

Chemgeneration je namijenjen svim učenicima, ne samo zaljubljenicima u kemiju ili učenicima nadarenim za znanost. Prijaviti se mogu svi učenici bez obzira školuju li se u općem ili prirodoslovnom programu. Za više informacija posjetite stranice Chemgenerationa.