Objavljeno: 08.09.2017. 16:23

Pobjednici natječaja „Znanstveni izazov s micro:bitom“ posjetili Ruđer

Natječaj je održan u partnerstvu s Institutom za razvoj i inovativnost mladih (IRIM), a autorima nagrađenih rješenja omogućen je i posjet Institutu Ruđer Bošković gdje su imali priliku upoznati se s radom nekoliko zavoda i laboratorija te sudjelovati na nekoliko zanimljivih predavanja

Institut Ruđer Bošković (IRB) danas su posjetili autori kreativnih rješenja nagrađenih u sklopu natječaja „Znanstveni izazovi s micro:bitom”. Ukupno devetnaest učenika iz osnovnih škola „Zrinskih“ iz Nuštra i „Meje“ iz Splita, Tehničke škole Bjelovar te udruga Centar tehničke kulture Rijeka i Connect IT Slavonski Brod u pratnji svojih mentora obišli su IRB gdje su se upoznali s radom Laboratorija za interakcije ionskih snopova Zavoda za eksperimentalnu fiziku, Laboratorija za spektrometriju masa Zavoda za fizičku kemiju te Laboratorija za biološke učinke metala Zavoda za istraživanje mora i okoliša.

IRIM

Dr. sc. Saša Ceci sa Zavoda za eksperimentalnu fiziku mladim je kreativcima ispričao nekoliko zanimljivosti o tome kako jednostavno izračunati udaljenost od Zemlje do Mjeseca ili pak težinu našeg planeta, upoznao ih s istraživanjima tamne tvari i na koja sva pitanja fizika može dati odgovor. Dr. sc. Ivan Sudić proveo ih je kroz Laboratorij za interakcije ionskih spojeva te im na jednostavan način pojasnio što su to atomi, od čega se sastoje i što se s njima zapravo dešava u složenim aparatima poput akceleratora ili ciklotrona.

Osim fizike, posjetitelji su imali priliku pobliže se upoznati i s kemijom i to kroz Laboratorij za spektrometriju masa u kojem su im Hasan Muharemović i Tomislav Mrla objasnili kako funkcioniraju spektrometar masa i ostali uređaji u laboratoriju te koja je njihova primjena.

Na kraju posjeta, svim gostima dr. sc. Vlatka Filipović Marijić iz Laboratorija za biološke učinke metala Zavoda za istraživanje mora i okoliša održala je zanimljivo predavanje o istraživanjima vezanim za onečišćenje okoliša, njegovom utjecaju na ekosustave, ali im objasnila i razlike između školjke i školjkaša.

Natječaj “Znanstveni izazovi s micro:bitom” održao se u suradnji Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) i Instituta Ruđer Bošković, a sudionici su trebali osmisliti kreativna rješenja na teme mjerenja veličina u prirodi, provođenja fizikalnih pokusa na zabavan i interaktivan način, izrade dojavnih (alarmnih) sustava i borbe protiv globalnog zatopljenja. Riječ je o međunarodnom natječaj za kreativne radove s micro:bitom u kojem su mogli sudjelovati timovi iz svih ustanova uključenih u STEM revoluciju, ali i timovi iz drugih zemalja.