Objavljeno: 02.05.2017. 11:16

Dr. Salopek Sondi uručena Nagrada HAZU

Na nedavno održanoj svečanoj sjednici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti dr. Branki Salopek Sondi uručena je Nagrada HAZU za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u području prirodnih znanosti i matematike za niz radova objedinjenih pod zajedničkim nazivom: Funkcija, regulacija i moguća primjena biljnih bioaktivnih molekula.

Dr. Salopek Sondi uručena Nagrada HAZU

Dr. Salopek Sondi uručena Nagrada HAZU

Područje rada dr. Salopek Sondi je istraživanje biljnih bioaktivnih molekula (biljni hormoni i specijalizirani biljni metaboliti) tj. njihova uloga u biljnom rastu i razvitku te odgovoru biljaka na nepovoljne okolišne uvjete. Svojim istraživanjima dr. Salopek Sondi dala je niz novih i vrhunskih fundamentalnih rezultata, kao i mogućnost njihove primjene u agronomiji, biotehnologiji te prehrambenoj i farmaceutskoj industriji.

U posljednjih pet godina dr. Salopek Sondi objavila je ukupno 14 radova kao glavni autor i koautor, a u području istraživanja biljnih bioaktivnih molekula 10 radova u renomiranim znanstvenim časopisima.

Dr. Salopek Sondi voditeljica je Laboratorija za kemijsku biologiju u Zavodu za molekularnu biologiju, a njeni znanstveni radovi do sada su, prema znanstvenoj bazi podataka WoS, citirani ukupno 2573 puta.

Od 2014. godine glavna je urednica časopisa Acta Botanica Croatica, međunarodnog časopisa iz područja botaničkih znanosti.