Objavljeno: 04.12.2017. 10:06

IRB i MORH potpisali sporazum o suradnji

Na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman“ potpisani su sporazumi koje je Ministarstvo obrane Republike Hrvatske sklopilo s obrazovnim, znanstvenim i istraživačkim institucijama, uključujući i Institut Ruđer Bošković.

IRB i MORH potpisali sporazum o suradnji

U ime potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH Damira Krstičevića sporazume je potpisao zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta general-pukovnik Slavko Barić, dok je u ime IRB-a sporazum potpisao v. d. ravnatelja dr. sc. Stjepko Fazinić.

Sporazumima o suradnji MORH-a s obrazovnim, znanstvenim i istraživačkim institucijama definiraju se načela i područja dugoročne suradnje na zajedničkim projektima obrazovanja, znanosti i istraživanja, a suradnja unutar svakog područja od zajedničkog interesa provodit će se u okviru pojedinačnih projekata kojima će se detaljno regulirati prava i obveze sporazumnih strana.

Osim IRB-a, sporazume s Ministarstvom obrane potpisali su Institut društvenih znanosti „Ivo Pilar“ iz Zagreba, Hrvatski veterinarski institut iz Zagreba, Tehnički fakultet Sveučilišta u Rijeci, Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Tehničko veleučilište iz Zagreba, Leksikografski zavod „Miroslav Krleža“ iz Zagreba, Hrvatski klaster konkurentnosti obrambene industrije i Hrvatski geološki institut iz Zagreba.

General Barić u svom je obraćanju naglasio da je ovo važan korak za HVU prema samostalnoj obrazovnoj instituciji, kao i za razvoj sigurnosno-obrambenog sustava i ljudskih potencijala. „Potpisivanjem ovih sporazuma stvaraju se zajednički interesi Ministarstva obrane i institucija koje su potpisale sporazum“, istaknuo je general Barić.