Objavljeno: 16.01.2017. 13:52

Međunarodni znanstveni projekt za vrhunska biomedicinska istraživanja na IRB-u

Novi projekt omogućit će IRB-u transfer znanja i tehnologije u metabolomici

Finska kompanija Patria će u suradnji s hrvatskim Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta, financirati offset projekt koji će omogućiti Institutu Ruđer Bošković usvajanje znanja i tehnologije u jednom novom području istraživanja – metabolomici. Zajedno s genomikom i proteomikom, metabolomika je novo podruje istraživanja koje može dati uvid u metaboličko stanje ukupnih biokemijskih događaja povezanih sa stanicom ili biološkom sustavu, a bez prethodnih pretpostavki. Važna je za pronalaženje novih lijekova i dijagnostičkih alata koji se sve više primjenjuju u personaliziranoj medicini.

Međunarodni znanstveni projekt za vrhunska biomedicinska istraživanja na IRB-u

Međunarodni znanstveni projekt za vrhunska biomedicinska istraživanja na IRB-u

Projekt, koji je u petak predstavljen u finskom veleposlanstvu u Zagrebu, uključuje obuku hrvatskih istraživača na uglednom Sveučilištu San Pablo CEU iz Madrida. Znanstvenici će zajednički raditi na primjeni metabolomike u istraživanju raka dojke i raka prostate, te u otvaranju novih pristupa posttraumatskom stresnom poremećaju (PTSP).

Ovaj projekt omogućit će IRB-u modernizaciju i jačanje istraživačkih kapaciteta. Istraživanje metabolike u Zagrebu otvorit će i nove mogućnosti za druge istraživačke centre, bolnice, industriju baziranu na vojnoj opremi te istraživanju i inovacijama, osobito u prihvaćanju i razvoju novih medicinskih proizvoda.

Projekt je usuglašen sa strateškim ciljevima Vlade Republike Hrvatske u dijelu koji se odnosi na istraživanje i razvoj. Ovaj projekt obuhvaća transfer tehnologije putem treninga i obuke istraživača u novim znanstvenim vještinama, nakon čega će uslijediti osnivanje novoga laboratorija za metabolomiku u Institutu Ruđer Bošković. Novoopremljena istraživačka jedinica bit će vezana uz svjetski poznati Laboratorij za oksidacijski stres (LabOS) Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu, te će se moći koristiti i za komercijalna znanstvena istraživanja, kroz pružanje usluga industriji i drugim korisnicima iz područja metabolomike, biomedicine i analitičke kemije.

"Istraživači iz Instituta Ruđer Bošković koji su uključeni u ovaj strateški projekt  dat će , zajedno sa svojim partnerima, sve od sebe kako bi ovaj jedinstveni projekt uspio, na dobrobit svih, u nadi da će postati mjerilo za buduće međunarodne i industrijske projekte u oblasti istraživanja i razvoja  u Hrvatskoj", rekao je prof. dr.Neven Žarković, znanstveni savjetnik u trajnom zvanju, LabOS,Laboratorij za oksidacijski stres, Instituta Ruđer Bošković.

Nove mogućnosti

Na nacionalnoj razini metabolomska jedinica u Zagrebu otvorit će nove mogućnosti za istraživačke centre, bolnice, vojsku te industriju orijentiranu na istraživanje i razvoj, posebice u razvoju i prihvaćanju novih zdravstvenih proizvoda.

Metabolomika je novo istraživačko polje, uz genomiku i proteomiku. Ona može dati pregled metaboličkoga  stanja i ukupnih biokemijskih zbivanja povezanih sa staničnim ili biološkim  sustavom, bez unaprijed postavljenih pretpostavki. Metabolomika se naširoko koristi u identifikaciji novih bioloških biljega, koji su važni u procesu otkrića novoga lijeka ili dijagnostičkih alata, što je sve prisutnije u personaliziranoj  medicini. Osim toga metabolomika  se može koristiti za utvrđivanje stupnja zagađenosti okoliša, prehrambene studije, za zdravlje životinja I poljoprivredu, što sve zajedno ovu granu znanosti o životu pretvara u savršenu platformu  s mnogobrojnim mogućnostima primjene.

Za postizanje tih ciljeva Patria računa na međunarodno priznati Centar za metabolomiku, CEMBIO, koji se nalazi na Sveučilištu San Pablo CEU u Madridu. U ovom trenutku bilateralni istraživački projekti između Španjolske i Hrvatske rijetko se provode, stoga će ovo značiti dodatnu priliku u sadašnjem prijedlogu razvoja mreže novih tehnologija.

“ Iskreno smo zahvalni Patriji na ovoj mogućnosti .Transfer znanja kojeg omogućuje ovaj projekt, dobro poznata stručnost LabOS-a u području oksidacijskog  stresa i imunokemije, te stručnost drugih hrvatskih istraživača u različitim kliničkim područjima pružaju savršenu podlogu za uspješan rezultat, od kojega će svi imati koristi, “ rekao je profesor  Coral  Barbas, voditelj Centra za  metabolomiku i bioanalizu (CEMBIO), Sveučilište San Pablo CEU.

“Jako smo ponosni  što u okviru Patrijinih offset obveza u Hrvatskoj ulažemo u ovu vrstu offset projekta,  koji će donijeti dugoročne i značajne znanstvene i društvene koristi čitavoj Republici Hrvatskoj”, kazao je Juha Simola, stariji potpredsjednik za prodaju i marketing, Patria.