Objavljeno: 15.02.2013. 12:41

Otvoreni dani IRB-a

Upustite se u maštovitu, kreativnu, adrenalinsku znanstvenu avanturu s 'Ruđerovcima'. Uvjerite se da znanost može biti uzbudljiva! Uključite se u znanstvene pokuse na licu mjesta na čak 17 znanstvenih punktova! Pridružite nam se od 18. do 20. travnja u Bijeničkoj 54 jer ove godine nosi se znanje! ODI i TI na 'Ruđer' i doživi zabavnu stranu znanosti!

Otvoreni dani IRB-a

Kroz tri dana programa posjetitelji će uz stručno vodstvo 'Ruđerovaca' sudjelovati u brojnim popularno znanstvenim predavanjima, pokusima u laboratorijima, upoznati se s najnovijim istraživanjima i dostignućima naših znanstvenika te se na licu mjesta uvjeriti da je znanost maštovita, kreativna, napeta i puna adrenalina.

Ove godine pripremili smo za svoje posjetitelje čak 17 izložbenih točaka koje na zanimljiv i pristupačan način prikazuju svijet znanosti. Posjetiteljima ćemo pokazati kapitalnu opremu Instituta, objasniti kako su kemija i fizika prisutne u našoj svakodnevici, govorit ćemo o kristalima, atomima, bakterijama, otputovati u prošlost čak 50 000 godina unatrag, otkriti 'nevidljivi' svijet nanočestica, odvesti vas u šetnju dolinom atomskih jezgara, otkriti zašto je kemija slatka ili koliko se energije krije u malom gumenom medvjediću i još puno toga zanimljivoga.

Otvoreni dani IRB-a 2013. pojavljuju se u jednom novom vizualnom ruhu. Po prvi puta u svojoj skoro desetljetnoj tradiciji Otvoreni dani dobili su svoj jedinstveni logo. Tako će ove godine tradicionalno atraktivan i kvalitetan program OD-a biti popraćen i vizualno, nadamo se, zanimljivim porukama koje će doprijeti i do naših najmlađih građana.

Saznajte više

Detaljnije o tome što Vam IRB priprema za Otvorene dane 2013. možete saznati na web stranicama Otvorenih dana i Facebooku!

Naime, naši najmlađi građani nerijetko misle da je znanost nešto naporno i dosadno što uključuje puno brojki i statistika koje moraju 'našterabati' i oduzima im previše vremena koje bi npr. mogli provesti u 'shoppingu' ili na 'fejsu'. Cilj nam je na licu mjesta pokazati da je znanost uzbudljiva, da su naši znanstvenici veliki zaigrani kreativci i da biti znanstvenikom znači istraživati neograničene mogućnosti.

Naš program posebno je usmjeren na učenike završnih razreda osnovnih škola te učenike srednjih škola, kojima želimo pomoći u donošenju važne životne odluke o izboru budućeg zanimanja i studija koje će pohađati, kao i studente početnih godina studija prirodnih, medicinskih, tehničkih i poljoprivrednih znanosti. Upravo zato smo ove godine za škole omogućili on line sustav prijava i rezervacija.

S obzirom na suvremene trendove konzumerizma, instant znanja i uspjeha smatramo da je organizacija Otvorenih dana i sličnih događanja u popularizaciji znanja i znanosti neophodna jer na ovaj način mladim ljudima nudimo mogućnost da iz prve ruke saznaju odgovor na pitanje kako se i zašto postaje znanstvenikom; što je 'ono nešto' što nas motivira u potrazi za znanjem i otkrićima. Želimo im ukazati na vrijednost ulaganja u znanje, a osobito u znanje iz područja prirodnih i tehničkih znanosti. Želimo im poslati poruku da je znanje korisno i atraktivno, da se njime objašnjava svijet oko nas, ali i stvaraju novi proizvodi, želimo im usaditi ideju da je znanje onaj mistični 'faktor X' koji im otvara put ka uspjehu.

Pored toga, cilj OD-a je motivirati građane da bez obzira na obrazovanje, status, godine, spol ili nacionalnost, znanosti pristupe hrabro i s velikom dozom znatiželje te na taj način doprinesu stvaranju pozitivnog svjetonazora o važnosti znanja i znanosti. Također, želimo građanima pokazati kako se uložena javna sredstva koriste u cilju razvoja društva, visokog obrazovanja i stvaranja boljih životnih uvjeta.

Otvoreni dani Instituta Ruđer Bošković organiziraju se svakih par godina počevši od 2004. godine. Idejni začetnik ove manifestacije je pok. dr. sc. Greta Pifat-Mrzljak, koja je svoj entuzijazam prenijela mlađim generacijama. Tijekom prethodnih manifestacija 2004., 2005., 2008. i 2010. godine Institut je ukupno posjetilo preko 15 000 posjetitelja. Naši posjetitelji su učenici osnovnih i srednjih škola, ne samo s područja Zagrebačke županije, već iz svih dijelova Hrvatske: Rijeke, Splita, Pule, Varaždina, Vinkovaca, Slavonskog Broda, Sinja, Korčule, kao i iz susjedne Bosne i Hercegovine. Instituta Ruđer Bošković cijeni entuzijazam profesora koji iz godine u godinu dovode nove generacije svojih učenika i zahvaljuje im na njihovom trudu!