Objavljeno: 21.12.2017. 12:35

Prvi francusko-hrvatski dan plave biotehnologije održan na IRB-u

Institut Ruđer Bošković ugostio je Prvi francusko-hrvatski dan plave biotehnologije organiziran u suradnji s Francuskim institutom u Zagrebu. Glavni cilj ove inicijative jačanje je znanstvene suradnje hrvatskih i francuskih istraživačkih grupa na području biotehnologije mora, a posebna gošća bila je i Corinne Meunier, veleposlanica Francuske u Hrvatskoj.

Prvi francusko-hrvatski dan plave biotehnologije održan na IRB-u

U sklopu događanja na IRB-u su održana četiri predavanja uglednih domaćih i stranih znanstvenika iz područja biotehnologije mora koji uključuju dr. sc. Marina Roje i dr. sc. Dušicu Vujakliju s Instituta Ruđer Bošković, kao i gostujuće predavače dr. sc. Oliviera P. Thomasa predavača s Université Sophia Antipolis u Nici i National University of Ireland u Galwayu te dr. sc. Claire Hellio s Université de Bretagne Occidentale.

slika2

Tijekom jednodnevne konferencije govorilo se o hrvatskoj inicijativi u područje plave biotehnologije kroz aktivnosti Centra izvrsnosti BioProCro osnovanog na IRB-u, viziji razvoja ovog područja, razvoju novih tehnologija, kao i biološkim čimbenicima važim za biotehnologiju mora i šire.

Francuska je jedna od vodećih zemalja u svijetu koja intenzivno ulaže značajna sredstva u istraživanju svih aspekata plave biotehnologije i njezine primjene u industrijskom sektoru. To je rezultiralo i mnogim patentiranim biotehnološkim proizvodima, od novih bioaktivnih molekula do novih inovativnih bioloških materijala.

slika33

Znanstveni centar izvrsnosti za bioprospecting mora, BioProCro ima za cilj istražiti biotehnološki potencijal morskih organizama hrvatskog podmorja. U svojim aktivnostima vodi se iskustvima inozemnih partnera koji su već dokazali veliki potencijal plave biotehnologije i njezine primjene u gospodarstvima svojih zemalja.