Adamantanski derivati krunastih etera i njihova upotreba u terapiji tumora

Stanice tumora debelog crijeva snimljene epifluorescencijskim mikroskopom

Stanice tumora debelog crijeva snimljene epifluorescencijskim mikroskopom

Tržišna prilika

Iako se zna za preko 200 vrsta tumora, više od polovice oboljenja i smrti u svijetu pripisuje se svega četirima vrstama tumora: tumoru dojke, debelog crijeva, pluća i prostate. Ovi tumori pripadaju grupi solidnih tumora ili karcinoma.

Svjetsko tržište antitumorskih lijekova u 2007. godini generiralo je prihode u vrijednosti od 57 milijardi $, što predstavlja povećanje od 16,8 % u odnosu na prethodnu godinu. U razdoblju 2007.-2013. predviđa se godišnji rast prodaje od 5,1 %, koja će doseći gotovo 77 milijuna $.

Predviđa se da će tržište lijekova za solidne tumore rasti 16 % godišnje.

Opis inovacije

Adamantanski derivati krunastih etera predstavljaju skupinu spojeva dosad neistraženu u kontekstu protutumorskih lijekova.

Mehanizam djelovanja ovih spojeva razlikuje se od mehanizma djelovanja većine do sada korištenih lijekova. Spojevi najvjerojatnije mijenjaju membranski potencijal, snažno utječu na stanični ciklus (zaustavljaju diobu stanice), a također izazivaju i apoptozu u stanici.

Adamantanski dio molekule utječe na njenu lipofilnost, što je izrazito važno za učinak ovih spojeva.

Spojevi djeluju u niskim koncentracijama na stanice solidnih tumora (tumor dojke, debelog crijeva, pluća, pankreasa) kao i leukemije u in vitro uvjetima.

Ovi spojevi predstavljaju temelj daljnjih istraživanja učinaka adamantanskih derivata krunastih etera u antitumorskoj terapiji, bilo kao zasebnih terapeutika, bilo u kombinaciji s drugim terapeuticima.

Status intelektualnog vlasništva

Inovacija je predmet hrvatske i američke patentne prijave. Tvrtke zainteresirane za komercijalno iskorištavanje ove prijave, kao i postojećeg znanja i iskustva, neka se slobodno obrate tvrtki Ruđer inovacije.

Ova stranica koristi kolačiće

Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.

Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.