Prijeđite na glavni sadržaj

Valorizacija proizvodnih ostataka iz tvornica ulja bazirana na konceptu biorafinerije

Tip projekta
Znanstveno-istraživački projekti
Program
Bilateralni slovensko-hrvatski projekti
Financijer
Hrvatska zaklada za znanost
Datum početka
2.11.2023.
Datum završetka
1.11.2026.
Status
Aktivan
Iznos financiranja
193351 EUR
Više informacija

Cilj ovog projekta je istražiti mogućnost transformacije postojećih tvornica ulja u biorafinerije stvarajući kružnost životnog vijeka resursa pretvarajući proizvodne ostatke u proizvode s dodanom vrijednošću i energiju.

Motivacija za ovo istraživanje leži u činjenici da je u Europskoj uniji u 2022. godini proizvedeno oko 16 milijuna tona biljnog ulja, a očekuje se da će se ta količina povećati na 17,5 milijuna tona do 2031. godine. Tijekom proizvodnje i rafiniranja ulja, dolazi do nastanka različitih vrsta proizvodnih ostataka, kao što su pogače sjemenki uljarica, iskorištena zemlja za izbjeljivanje, sapuni, destilati masnih kiselina, kiselo ulje i drugi.

Prvi korak istraživanja biti će provedba mapiranje tvornica ulja u Europi, pri čemu će se prikupiti podatci o dostupnosti, količini i postojećem načinu upravljanja proizvodnim ostatcima. Optimizacijom i modeliranjem procesa proučavat će se različiti scenariji za prijelaz industrije ulja u integriranu biorafineriju. Istraživati će se mogućnost primjene a) naprednih termo-kemijskih metoda (osobito hidrotermalne obrade), b) bioloških metoda temeljenih na gljivama i c) sinergije termo-kemijskih i bioloških metoda korištenjem proizvodnih ostataka iz proizvodnje konopljinog, bučinog i lanenog ulje, posebice pogače, kao modelnih materijala. Proizvodit će se i karakterizirati različiti proizvodi, a kako bi se postigla kružnost procesa, istraživat će se mogućnost primjene nastalih proizvoda u različite svrhe. Na kraju će se provesti procjena životnog ciklusa (LCA) odabranih proizvoda te će se analizirati i kvantificirati utjecaji korištenih tehnologija na okoliš.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.