Procesi biomineralizacije tijekom embrialnog razvoja morskih organizama: puževi, školjkaši i ježinci

Procesi biomineralizacije tijekom embrialnog razvoja morskih organizama: puževi, školjkaši i ježinci
Datum početka projekta
01.01.2010.
Datum kraja projekta
31.12.2011.
Status
Završen
Kategorija projekta
Bilateralna znanstveno-istraživačka suradnja Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa

Proces biomineralizacije u spužvama, glavonošcima, školjkašima i morskim ježincima u smislu kalcifikacije ljuštura, bodlji i zubiju jedan je od najznačajnijih primjera prirodnih procesa koji se odvijaju temeljem razvoja i rasta kalupa. Takvi samoorganizirajući kalupi, satavljeni od proteina, glikoproteina i polisaharida, kontroliraju razvoj karbonatnih oblika (kalcit, aragonit) te veličinu i teksturu mineralnih struktura organizama. Krajnji rezultat tog procesa su nastale ljušture, bodlje i zubi izvanrednih mehanička svojstava. Iako je proces  biomineralizacije ključan biološki proces, mehanizam koji njime upravlja kao i utjecaj te međudjelovanje okolišnih čimbenika i zagađivala još uvijek nisu dovoljno istraženi.

Stoga ovaj projekt, koji je usmjeren k izučavanju i usporedbi biološkog i anorganskog aspekta biomineralizacije tijekom embrionalnog razvoja školjkaša, glavonošaca i morskih ježinaca, karakterizacije tih naprednih materijala i istraživanje proteoma predstavlja osnovu daljnjeg unaprijeđenja i razvoja fundamentalnih i sveobuhvatnih modela biomineralizacije.

Glavni istraživač / voditelj
Daniel Mark Lyons

Daniel Mark Lyons, Prof. dr. sc.

Znanstveni savjetnik +385 52 804 725

Ova stranica koristi kolačiće

Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.

Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.