Otkrivanje i prikaz znanja

Zavod za elektroniku

Zavod za elektroniku jedan je od zavoda Instituta Ruđer Bošković usmjeren prema znanstvenim istraživanjima u području računarstva, posebice metodama strojnog učenja i dubinske analize podataka, kao i tehnologijama obrade informacija i signala.

Branka Medved Rogina

Predstojnik

prof. dr. sc. Branka Medved Rogina

+385 1 468 0090
Fax: +385 1 468 00 90

Tajništvo

Moira Španović

468 0114

left right

Zavod za elektroniku jedan je od zavoda Instituta Ruđer Bošković usmjeren prema znanstvenim istraživanjima u području računarstva, posebice metodama strojnog učenja i dubinske analize podataka, kao i tehnologijama obrade informacija i signala.

Cilj istraživanja jest stvarati nove pristupe za korištenje različitih modaliteta podataka, informacija, signala i znanja u otkrivanju novog znanja.

Istraživanja su usmjerena na poboljšanje i stvaranje novih metoda i tehnologija sa svojstvom autonomnog predviđanja, donošenja odluka i otkrivanja znanja s primjenama u različitim područjima znanosti, društvu i gospodarstvu. Postupci se oslanjaju na suvremene raspodjeljene računalne sustave namjene za rješavanje složenih problema.

  

  • Analiza stohastičkih signala, vremenskih i podatkovnih nizova
  • Napredni mjerni sustavi i metode obrade signala
više »

Razvoj postupaka strojnog učenja, reprezentacija podataka i znanja i njihova primjena u dubinskoj analizi podataka i otkrivanju znanja u drugim znanstvenim disciplinama.

više »

Amir Dubravić
dr.sc.

viši asistent
+385 1 456 0985
1364
099 667 0702

Branka Medved Rogina
prof. dr. sc.

viši znanstveni suradnik
+385 1 468 0090
1353
+385 99 803 8703

Dijana Tolić
dr. sc.

Postdoctoral Research Assistant
+385 1 457 1352
1889

Ivica Kopriva
dr. sc.

znanstveni savjetnik
+385 1 457 1286
1842

Matija Piškorec

+385 1 456 1080
1270

Rajko Horvat

+385 1 456 1159
1359

Strahil Ristov
dr.sc.

viši znanstveni suradnik
+385 1 456 1029
1592

Tomislav Lipić
dr. sc.

znanstveni suradnik
+385 1 456 1091
1671 1351

Tomislav Šmuc
dr.sc.

Znanstveni savjetnik
+385 1 456 1085
1485
Otkrivanje znanja u složenim strukturama podataka

Algoritmi strojnog učenja za otkrivanje znanja u složenim strukturama podataka

 U Institutu "Ruđer Bošković" razvijamo postupke strojnog učenja već dugi niz godina i uspješno ih primjenjujemo u raznim područjima uključujući kemiju, biologiju, medicinu, društvene znanosti, ekonomiju, i proizvodnju. Unutar ovog projekta razvijamo nove postupke koji mogu otkrivati znanje iz podataka u složenim strukturama.

više »

DEDAD - Strukturne dekompozicije empirijskih podataka za računalno potpomognutu dijagnostiku bolesti

Glavni istraživač / voditelj: Ivica Kopriva

Ciljevi projekta su razvoja algoritama za strukturne dekompozicije empirijskih podataka za računalno potpomognutu dijagnostiku bolesti analizom slike histopatoloških preparata, metaboličkim profiliranjem protonskih NMR spektara uzoraka urina i analizom slike optičke koherentne tomografije retine (mrežnice). Naglasak je strukturno ograničenim dekompozicijama matrice empirijskih podataka.

više »
MAESTRA logo

MAESTRA - FP7 FET projekt

Glavni istraživač / voditelj: Tomislav Šmuc

Mjerenje i karakterizacija podataka iz stvarnog svijeta

Glavni istraživač / voditelj: Branka Medved Rogina

Cilj istraživanja projekta su razvoj i primjena novih tehnika mjerenja i analize različitih vrsta podataka, uglavnom iz realnog svijeta. Također ovaj projekt predstavlja nastavak naših znanstvenih istraživanja u području stohastičkih signala, vremenskih serija i podatkovnih nizova. Projekt polazi od šireg područja istraživanja ponašanja složenih sustava putem analize njihovih vremenskih serija ili vremenskog odziva. Koristit će se klasične metode obrade podataka kao i napredne metode za analizu složenih signala i vremenskih serija, (naprimjer detekcija i izlučivanje kaotičnih i “self-affine” značajki) kao i suvremene metode digitalne obrade signala. Istraživanje se temelji na teoretskom i eksperimentalnom radu, a uključuje sve dijelove procesa mjerenja i analize (razvoj hardwarea, sakupljanje podataka, obrada i pohrana podataka korištenjem namjenskih ekspertnih programa i algoritama). Cilj istraživanja uključuje tehnike mjerenja i prikupljanja podataka koje će rezultirati podacima prikladnim za statističku procjenu (statistika procesa s dugim pamćenjem), detekciju nelinearnih značajki (“self-affine” strukture, kaotični način rada i dr.) i tumačenje funkcionalnih značajki sustava. Istovremeno će se razmatrati razvoj novih i prilagodba postojećih analitičkih metoda putem ispitivanja i provjere prikupljenih podataka i vremenskih serija. Projekt pridonosi u stvaranju osnova znanja kao preduvijeta znanstvenog napretka u različitim aktivnim područjima kao što su: modeliranje realnih sustava, istraživanje načina rada složenih elektroničkih sklopova, nove komunikacijske tehnologije, bioinformatika i određena područja iz medicinskih informatičkih sustava. Temeljito će se obraditi vremenska mjerenja sklopova za sinhronizaciju, analiza detektora pojedinačnih fotona, vremenska karakterizacija ultra-brzih (UWB) pulsnih signala, lokomotorni sustav čovjeka kroz prikupljanje i tumačenje biomehaničkih podataka. Istraživani podaci mogu također uključivati biološke sekvence, tekst prirodnog jezika i neke druge specifične vrste podataka poput vektorske grafike. Provest će se karakterizacija ovakvih statičkih alfanumeričkih baza podataka, s obzirom na komprimiranje i pretraživanje, korištenjem novog načina indeksiranja. 

više »

Primjene podrške starijim osobama temeljene na reprogramirljivim ugradbenim računalnim sustavima

Glavni istraživač / voditelj: Branka Medved Rogina

Projekt ujedinjuje koncept reprogramirljivih elektroničkih uređaja s potrebama dizajna ugradbenih sustava. Jedan od ciljeva istraživanja na projektu bio je procijeniti kako se FPGA (Field Programmable Gate Array) može koristiti kao izvor za reprogramirljive ugradbene računalne sustave, a koji mogu zadovoljiti uvjete/potrebe za AAL (Ambient Assisted Living) primjene, odnosno aplikacijske podrške za starije i nemoćne osobe.

više »

Ova stranica koristi kolačiće

Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.

Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.