Laboratorij za procesiranje informacija i signala

Znanstveno-istraživački rad laboratorija usmjeren je na šire područje izučavanja metoda obrade signala i podataka iz različitih prirodnih i tehnoloških izvora kao i na istraživanje i modeliranje procesa koji ih proizvode. Naglasak znanstvenog rada je na razvoju temeljnih metoda i principa, kroz multidisciplinarnost i integrirani inženjerski pristup po kojima je obrada signala i podataka ključna tehnologija u znanstveno-tehničkoj primjeni. Istraživanje se sastoji od optimizacije postojećih i uvođenja novih metoda mjerenja signala i procesa; obrade i analize dobivenih podataka upotrebom novih linearnih i nelinearnih statističkih metoda; novim metodama kodiranja, kompresije i dohvata podataka; interpretacije rezultata te matematičkog modeliranja i predviđanja ponašanja složenih pojava i sustava.

Strahil Ristov

Voditelj laboratorija

dr.sc. Strahil Ristov

+385 1 456 1029

Tajništvo

Moira Španović

tel/fax: +385 1 4680114

mail: moira@rb.hr

left right

Amir Dubravić
dr.sc.

viši asistent
+385 1 456 0985
1364
099 667 0702

Branka Medved Rogina
prof. dr. sc.

viši znanstveni suradnik
+385 1 468 0090
1353
+385 99 803 8703

Strahil Ristov
dr.sc.

viši znanstveni suradnik
+385 1 456 1029
1592

Mjerenje i karakterizacija podataka iz stvarnog svijeta

Glavni istraživač / voditelj: Branka Medved Rogina

Cilj istraživanja projekta su razvoj i primjena novih tehnika mjerenja i analize različitih vrsta podataka, uglavnom iz realnog svijeta. Također ovaj projekt predstavlja nastavak naših znanstvenih istraživanja u području stohastičkih signala, vremenskih serija i podatkovnih nizova. Projekt polazi od šireg područja istraživanja ponašanja složenih sustava putem analize njihovih vremenskih serija ili vremenskog odziva. Koristit će se klasične metode obrade podataka kao i napredne metode za analizu složenih signala i vremenskih serija, (naprimjer detekcija i izlučivanje kaotičnih i “self-affine” značajki) kao i suvremene metode digitalne obrade signala. Istraživanje se temelji na teoretskom i eksperimentalnom radu, a uključuje sve dijelove procesa mjerenja i analize (razvoj hardwarea, sakupljanje podataka, obrada i pohrana podataka korištenjem namjenskih ekspertnih programa i algoritama). Cilj istraživanja uključuje tehnike mjerenja i prikupljanja podataka koje će rezultirati podacima prikladnim za statističku procjenu (statistika procesa s dugim pamćenjem), detekciju nelinearnih značajki (“self-affine” strukture, kaotični način rada i dr.) i tumačenje funkcionalnih značajki sustava. Istovremeno će se razmatrati razvoj novih i prilagodba postojećih analitičkih metoda putem ispitivanja i provjere prikupljenih podataka i vremenskih serija. Projekt pridonosi u stvaranju osnova znanja kao preduvijeta znanstvenog napretka u različitim aktivnim područjima kao što su: modeliranje realnih sustava, istraživanje načina rada složenih elektroničkih sklopova, nove komunikacijske tehnologije, bioinformatika i određena područja iz medicinskih informatičkih sustava. Temeljito će se obraditi vremenska mjerenja sklopova za sinhronizaciju, analiza detektora pojedinačnih fotona, vremenska karakterizacija ultra-brzih (UWB) pulsnih signala, lokomotorni sustav čovjeka kroz prikupljanje i tumačenje biomehaničkih podataka. Istraživani podaci mogu također uključivati biološke sekvence, tekst prirodnog jezika i neke druge specifične vrste podataka poput vektorske grafike. Provest će se karakterizacija ovakvih statičkih alfanumeričkih baza podataka, s obzirom na komprimiranje i pretraživanje, korištenjem novog načina indeksiranja. 

više »

Primjene podrške starijim osobama temeljene na reprogramirljivim ugradbenim računalnim sustavima

Glavni istraživač / voditelj: Branka Medved Rogina

Projekt ujedinjuje koncept reprogramirljivih elektroničkih uređaja s potrebama dizajna ugradbenih sustava. Jedan od ciljeva istraživanja na projektu bio je procijeniti kako se FPGA (Field Programmable Gate Array) može koristiti kao izvor za reprogramirljive ugradbene računalne sustave, a koji mogu zadovoljiti uvjete/potrebe za AAL (Ambient Assisted Living) primjene, odnosno aplikacijske podrške za starije i nemoćne osobe.

više »

Ova stranica koristi kolačiće

Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.

Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.