IAEA „Regional Meeting for Decision Makers on the Feasibility of Radiation Processing Technologies“

U sklopu  regionalnog projekta Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) RER1017 „Using Advanced Radiation Technologies for Materials Processing“, od 23. do 25. listopada 2017. u Institutu Ruđer Bošković LRKD je organizirao sastanak pod nazivom „Regional Meeting for Decision Makers on the Feasibility of Radiation Processing Technologies". Sastanku je prisustvovalo 19 aktivnih znanstvenika odnosno stručnjaka iz područja primjene i razvoja radijacijskih tehnologija iz Azerbajdžana, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Mađarske, Hrvatske, Poljske, Portugala, Rumunjske, Rusije, Srbije i Slovačke. Svi sudionici su održali predavanja o statusu radijacijskih tehnologija u svojim državama te se diskutiralo o sadašnjim kao i potencijalnim budućim primjenama istraživanja utjecaja zračenja na materijale za rješavanje konkretnih problema iz različitih gospodarskih grana, napose iz proizvodnje medicinskih i farmaceutskih proizvoda. Sastanku su prisustvovali i predstavnici iz državnih ustanova i regulatornih tijela, iz Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost, Ministarstva zdravlja, Ministarstva gospodarstva i Hrvatske gospodarske komore.

Svrha sastanka je bila razmijeniti iskustva i proširiti znanja za nove primjene energija ionizirajućeg zračenja bilo 60Co ili ubrzanih elektrona i korištenje njihovih učinaka na materijale, kao najčešće korištene metode i osnove tehnologija za mikrobiološku dekontaminaciju različitih proizvoda i sirovina. Drugi cilj je bila razmjena informacija o uvođenju radijacijskih tehnologija posebno u one države u koje ove tehnologije još nisu uvedene ili nisu dobro razvijene.

LRKD na čelu sa dr. Brankom Mihaljević aktivno sudjeluje na IAEA projektu, te je zbog dugogodišnje suradnje Laboratorija s IAEA-om te njegove prepoznatljivosti po znanstvenim i primjenjenim istraživanjima ionizirajućeg zračenja u cilju korištenja učinkovitosti zračenja za dobrobit čovječanstva odabran kao organizator sastanka.

IAEA Regional Meeting

Ova stranica koristi kolačiće

Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.

Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.