KELANA - Hrvatsko kemijsko i laboratorijsko nazivlje

KELANA - Hrvatsko kemijsko i laboratorijsko nazvilje
Datum početka projekta
01.09.2016.
Datum kraja projekta
30.11.2017.
Status
Završen
Kategorija projekta
Projekti Hrvatske zaklade za znanost
Ugovoreni iznos financiranja
55.710 HRK

Pregledom udžbenika kemije, kemijskog inženjerstva i kemijske tehnologije (od osnovnoškolske do sveučilišne razine)  kao i stručnih i znanstvenih publikacija objavljenih na hrvatskom jeziku, uočene su brojne neujednačenosti u nazivlju i primjeni. Ove neujednačenosti naročito su prisutne u opisima laboratorijske, poluindustrijske i industrijske opreme i postupaka.

Zbog nepoznavanja terminoloških načela i nedostatka jezične kulture koriste se mnoge neodgovarajuće izvedenice nazivlja iz engleskog i njemačkog jezika. Dodatno, mnogi nazivi koji se nalaze u svakodnevnoj upotrebi imaju normativni status žargonizama.

Cilj projekta KELANA je da obuhvati nazive koji se koriste za opis laboratorijske, poluindustrijske i industrijske opreme i postupaka. Ovi nazivi će se prikupiti, stručno i terminološki obraditi te unijeti u terminološku bazu hrvatskog strukovnog nazivlja STRUNA.

Istovremeno, u okviru projekta KELANA nastavit će se s daljnjim razvojem kemijskog nazivlja, koji je započeo tijekom rada na projektu Izgradnja hrvatskoga kemijskog nazivlja KENA.
S ciljem podizanja razine jezične kulture, posebno budućih stručnjaka na području kemije, kemijskog inženjerstva i tehnologije posebna pažnja će se posvetiti aktivnostima na širenju rezultata ovog projekta.

Glavni istraživač / voditelj

Ova stranica koristi kolačiće

Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.

Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.