Prijeđite na glavni sadržaj

Prof. Hrvoje Tkalčić: 'Novim putevima do središta zemlje - globalna seizmologija, korelacijsko polje i proliferacija seizmografa u 21. stoljeću'

Vrijeme
28.6.2022. 14:00
Lokacija
Dvorana III. krila

Pozivamo vas na predavanje: 'Novim putevima do središta zemlje - globalna seizmologija, korelacijsko polje i proliferacija seizmografa u 21. stoljeću', koje će u okviru Kolokvija IRB-a, održati profesor Hrvoje Tkalčić s Australskog nacionalnog sveučilište u Canberri, 28. lipnja 2022. godine s početkom u 14 sati u dvorani III. krila. 

*Predavanje je organizirano u hibridnom formatu, te ga možete pratiti i online: https://mojoblak.irb.hr/apps/bbb/b/aaF4JiR7kcgWNQXF

FB EVENT TKALČIĆ

SAŽETAK:
Prije više od 80 godina postavljena je hipoteza da je unutrašnja jezgra Zemlje u čvrstom stanju kao rezultat faznog prijelaza željeza pri visokim temperaturama i tlakovima. Iz toga proizlazi da bi smicajni seizmički valovi u unutrašnjoj jezgri (J valovi) trebali postojati. Nekoliko je opažanja J valova objavljeno u stručnoj literaturi, međutim znanstvena zajednica ostala je podijeljena oko njihove vjerodostojnosti zbog malih amplituda i nedoslijednosti u njihovu pojavljivanju nakon velikih potresa. Zbog toga su seizmolozi opažanje kompresijskih valova koji se pri ulasku u unutrašnju jezgru pretvaraju u smicajne, a pri izlasku ponovo u kompresijske valove (PKJKP valovi), nazvali Svetim gralom globalne seizmologije.

U prvom dijelu predavanja, pogledat ćemo kako je ta osamdesetogodišnja potraga skrenula u pomalo neočekivanom smjeru. Naime, nakon istraživanja i teorijskog razumijevanja relativno nove paradigme, Zemljinog korelacijskog polja, primjenili smo nove spoznaje i metode na kontinuirane zapise gibanja tla i pokazali postojanje J valova u Zemljinoj unutrašnjoj jezgri. Korelacijsko valno polje “kode” potresa je apstraktno polje koje nastaje korelacijom (sličnošću) zapisa gibanja zabilježenih na velikom broju seizmografa satima nakon velikih potresa.

Iz opažanja J valova, iz kojih slijedi da je unutrašnja jezgra Zemlje u čvrstom stanju, odredili smo i njezina smicajna svojstva, koja su korisna u mineralnoj fizici i geodinamici. U drugom dijelu predavanja osvrnut ćemo se na proliferaciju seizmografa u zabačenim dijelovima australskog Outbacka i vidjeti zašto baš ovako daleka i nenaseljena mjesta, podalje od rubova litosfernih ploča i velikih potresa, imaju presudnu važnost za globalnu seizmologiju.

Proliferacija seizmografa po čitavom planetu dovodi nas i na oceansko dno, u Južni polarni ocean, nekamo na pola puta između Tasmanije i Antarktike. Ondje smo postavili seizmografe na dno oceana u namjeri da istražimo najveće podvodne potrese na Zemlji koji nisu povezani s aktivnom subdukcijom. Međutim, izrađujući batimetrijsku kartu ovog, još neistraženog dijela oceanskog dna, otkrili smo golemo podvodno klizište duž grebena Macquarie – najstrmije prirodne prepreke na površini Zemlje. Oboružani napretkom u globalnoj seizmologiji i spoznajama o unutrašnjosti vlastitog planeta, u ovom desetljeću krenuli smo i s nizom misija na druge planete na kojima će biti postavljeni seizmografi i drugi mjerni uređaji. Na tim novim podacima ćemo primjenjivati geofizičke metode koje smo usavršavali na Zemlji, u našem najvećem prirodnom laboratoriju

O PREDAVAČU: 

Hrvoje Tkalčić redoviti je profesori voditelj Odsjeka za geofiziku na Australskome nacionalnom sveučilištu u Canberri. Rodio se u Bjelovaru, a odrastao u Vinkovcima, gdje je pohađao osnovnu školu i gimnaziju.

Diplomirao je fiziku, smjer geofizika s meteorologijom, na Fizičkom i Geofizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu 1996., a doktorirao je na Kalifornijskom sveučilištu u Berkeleyju 2001. s temom unutrašnje jezgre Zemlje putem prostornih seizmičkih valova. Bio je postdoktorand na Istraživačkom institute SCRIPPS Kalifornijskog sveučilišta u San Diegu, a zatim u Nacionalnom laboratoriju Lawrence Livermore. Nakon toga prelazi na Australsko nacionalno sveučilište.

Od 2007. godine direktor je Opservatorija za seizmička i infrazvučna opažanja Warramunga u australskom Sjevernom Teritoriju, dijelu međunarodne mreže za praćenje i neširenje nuklearnih eksplozija sa središtem u Ujedinjenim narodima.

Objavio je više od 100 recenziranih znanstvenih radova u vodećim svjetskim časopisima koristeći se seizmologijom i matematičkom geofizikom za otkrića o Zemljinoj unutrašnjoj građi i dinamici, od jezgre do kore, uključujući inovativne teorijske i metodološke radove o seizmičkom i korelacijskom polju, tektonskim i vulkanskim potresima te marsotresima.

Objavio je prvu dosad napisanu knjigu o unutrašnjoj jezgri Zemlje u izdanju Cambridge University Pressa 2017. godine. Za svoj istraživački rad dobio je inauguracijsku nagradu australskog AuScopea 2016. godine, te je zabran u članstvo Američke geofizičke unije 2020. za prijelomna otkrića.

Kraljevsko astronomsko društvo u Londonu dodjeljuje mu 2022. medalju Price za prijelomna otkrića razumijevanja arhitekture Zemljina korelacijskog polja i dokaz da je unutrašnja jezgra Zemlje u čvrstom stanju. Objavljuje i popularno znanstvenu knjigu “Potresi: divovi koji se ponekad bude” u izdanju Naklade Ljevak 2022.

Ova stranica koristi kolačiće

neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.

Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.