Prijeđite na glavni sadržaj

Laboratorij za morsku mikrobnu ekologiju

Istražujemo ekologiju i evoluciju mikrobnih zajednica. U središtu zanimanja su biotski i abiotski čimbenici koji uzrokuju i održavaju mikrobnu raznolikost, te učešće raznolikosti u funkcioniranju ekosistema.

Laboratorij za morsku mikrobnu ekologiju

Laboratorij za morsku mikrobnu ekologiju utemeljen je na dugogodišnjem iskustvu na biogeokemijskim i mikrobnim procesima u ekosustavu pelagijala. Izgradili smo znanje na lipidomičkom pristupu u istraživanju fiziologije bakterija, fitoplanktona i makroalgi. Povezivanje s dugoročnim istraživanjima mikrobne petlje i kruženja ugljika u pelagijalu sjevernog Jadrana povelo nas je ka istraživanju mikrobnih interakcija u frontalnim zonama različitih trofičkih režima.

Istraživačke aktivnosti:

  • Struktura mikrobnih zajednica (sastav, brojnost, biomasa, proizvodnja i aktivnost), povezivanje aktivnosti i filogenetske raznolikosti bakterioplanktona
  • Lipidi kao indikatori izvora organske tvari u sedimentu i sedimentirajućim česticama, prijenosu organske tvari kroz hranidbene mreže i odnosa u mikrobnoj mreži sluzavih agregata i gradijenata (halokline, nutrikline) u vodenom stupcu.
  • Mikrobiologija okoliša; ekološke studije na preživljavanju fekalnih i patogenih mikroorganizama u ekosustavu mora, procjena sanitarne kakvoće morske vode, prijenos i degradacija organske tvari, uloga bakterija u stvaranju i razgradnji polisaharidnih i proteinskih čestica te sluzavih agregata.
  • Enzimatski procesi u odnosu na status hranjivih soli u pelagičkom ekosustavu.
  • Primjenjena istraživanja: procjena kakvoće uzgojnih populacija riba i školjaka, ekološke studije utjecaja uzgojnih aktivnosti riba i školjaka na okoliš, ekološke studije prirodnih pojava neuobičajenog intenziteta koje ugrožavaju ljudsko zdravlje, turizam i ribarstvo, fiziologija i ekologija makroalgi, uključujući i invazivne vrste.

Ova stranica koristi kolačiće

neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.

Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.