Projekti
Analiza složenosti mikrobne dinamike u invadiranim livadama morskih cvjetnica
Morske su cvjetnice među najvrijednijim biološkim sustavima na Zemlji. Njihove livade služe kao staništa zaštite, hranjenja i mriještenja mnogih organizama; sustav rizoma i korijenja zadržava i umanjuje pokretljivost sedimenta, dok listovi smanjuju snagu protoka vode te poboljšavaju kvalitetu vode.
Procjena potencijala jadranskih algi za ko-generacijsku proizvodnju biogoriva 3. generacije
Projektom A3-PICO-3G razvit će se znanstveno pouzdana platforma za bioprospekting mikroalgi sjevernog Jadrana, na temelju numeričkih modela i empirijskih podataka, koja će se koristiti za daljnji razvoj 3. generacije biogoriva u rafineriji INA-nafte u Urinj.
Raznolikost i funkcioniranje pikoplanktona duž trofičkih gradijenata sjevernog Jadrana (PICOADRIF)
Očuvanje i upravljanje visokokvalitetnog vodnog dobra i biološke raznolikosti područja pod izravnim utjecajem turizma, ribarstva i marikulture, glavna su sredstva socio-ekonomskog razvoja Hrvatskog priobalnog gospodarstva.
Otkrivanje sastava i raznolikosti pikofitoplanktona u obalnim vodama sjevernog Jadrana
O pikofitoplanktonu u Jadranskom moru se zna jako malo, tako da je razvoj novih metoda za procjenu i praćenje njihove ekologije i raznolikosti ključno za razumijevanje njihovog potencijala i doprinosa u dinamici hranidbenog lanca kao i biokemijskih ciklusa u morskom sustavu.
Bioraznolikost i biotehnološka primjena bakterija Jadranskog mora
More predstavlja vrlo složen ekosustav u kojem mikroorganizmi igraju važnu ulogu u biogeokemijskim procesima i u kruženju tvari.
Molekularna i fiziološka raznolikost bakterijskih zajednica trofičkih gradijenata Jadranskog mora
U morskom ekosustavu žive predstavnici svih skupina mikroorganizama, uključujući viruse, autotrofne i heterotrofne prokariote (bakterije i cijanobakterije), te autotrofne i heterotrofne eukariote (alge, fagotrofne protiste, filamentozne gljive i kvasce). Bakterije predstavljaju uz viruse najbrojniju i najznačajniju mikrobnu grupu.
Funkcionalna analiza i molekularna karakterizacija vinskih kvasaca
Biotehnološki proces proizvodnje vina osniva se na tradicionalnoj tehnologiji alkoholne fermentacije u kojoj glavnu ulogu imaju različite vrste kvasaca. Primjenom modernih molekularnih tehnika, koje uključuju analizu na nivou genoma, transkriptoma i proteoma moguće je utvrditi njihovu filogenetsku povezanost i fiziološku aktivnost.
Struktura i fiziologija mikrobnih zajednica frontalnih zona sjevernog Jadrana
U zadnjem desetljeću prošlog stoljeća zabilježena je povećana učestalost masovnih pojava sluzavih nakupina („cvjetanje mora“) u sjevernom Jadranu. Ta je pojava vezana uz ciklus (kruženje) organskog ugljika, a njezinom nastanku pogoduje razvoj vrlo izraženih horizontalnih i vertikalnih gradijenata u razdoblju kasno proljeće/ljeto.