Prijeđite na glavni sadržaj

Centar za istraživanje mora

Otkrivanje sastava i raznolikosti pikofitoplanktona u obalnim vodama sjevernog Jadrana

Pikofitoplankton (stanice  veličine do 3 µm) znatno doprinose  biomasi i produktivnosti morskog planktona. Primjenom molekularnih metoda u polju mikrobne ekologije došlo se do saznanja o njihovoj raznolikosti. O pikofitoplanktonu u Jadranskom moru se zna jako malo, tako da je razvoj novih metoda za procjenu i praćenje njihove ekologije i raznolikosti ključno za razumijevanje njihovog potencijala i doprinosa u dinamici hranidbenog lanca kao i biokemijskih ciklusa u morskom sustavu. Nedostatak podataka posljedica je tehničkih problema u prepoznavanju i klasificiranju pikoplanktonskih organizama svjetlosnim mikroskopom, što pojašnjava potrebu za novim učinkovitijim alatima za njihovo proučavanje. Među molekularnim metodama korištenim do sad u proučavanju ove najmanje jedinice planktona  elektoroforeza u gradijentu denaturirajućeg gela (DGGE) se pokazala kao najbolji kompromis između broja uzoraka i dobivenih informacija.

Glavna ideja ovog projekta je bila testirati i utvrditi DGGE kao metodu koja omogućuje rutinske procjene raznolikosti  pikofitoplanktona u Jadranskom moru. Da bih postigla navedeno boravila sam 3 mjeseca u laboratoriju ICM instituta. U tom razdoblju sam naučila: pripremu uzoraka za DGGE metodu, koja se sastojala od lančane reakcije polimerazom (PCR) 16S rRNA i 18S rRNA, pripreme DGGE gelova, izrezivanja zanimljivih vrpci iz gelova,  te  intepretacije dobivenih sekvenci. Neki od rezultata već su prezentirani na ICM Institutu tijekom mog boravka (23. studenog 2010., u 10 h, Predavaona S47a), kada sam imala izvrsnu priliku za diskusiju rezultata s eminentnim stručnjacima iz  podučja morske mikrobne ekologije.

Nakon konačne analize svih rezultata, navedeni će biti interpretirani u mojoj doktorskoj disertaciji, znanstvenim radovima, te prezentirani na kongresima.
Suradnja s ICM Institutom koji mi je bio domaćin je moram priznati bila puno bolja nego što sam očekivala. Njihova gostoljubivost i dobra volja za pomoć pri obradi uzoraka, radu s instrumentima i tumačenju rezultata je bila stvarno velika.

Primjena DGGE metode će dati bolji uvid u ekologiju pikofitoplanktona kao i poboljšati našu interpretaciju okoliša i ekoloških procesa. No doprinos ovog posjeta nisu samo usvajanje i stjecanje novih saznanja i vještina od izuzetnih znanstvenika već i  uspostava buduće suradnje. Uspostava suradnje  je zasigurno jedan od najvažnijih načina za povećanje međunarodne konkurentnosti nacionalnih znanstvenih centara kao što je Centar za istraživanje mora.

Ostali suradnici

Dr. Carlos Pedrós-Alió

Ova stranica koristi kolačiće

neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.

Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.