Prijeđite na glavni sadržaj

Procjena potencijala jadranskih algi za ko-generacijsku proizvodnju biogoriva 3. generacije

Glavni istraživač

Kategorija
Projekti Hrvatske zaklade za znanost
Šifra projekta
A3-PICO-3G
Iznos financiranja
2.000.000
HRK
Datum početka
1.4.2017.
Datum završetka
31.3.2019.
Status
Završen
Više informacija
Procjena potencijala jadranskih algi za ko-generacijsku proizvodnju biogoriva 3. generacije

Sadašnja proizvodnja biogoriva najvećim dijelom temelji se na mikrobnoj fermentaciji biomase kopnenih usijeva, što predstavlja izvor ozbiljnih ekonomskih i ekoloških problema zbog: kompeticije s prehrambenom industrijom za energetskim i zemljišnim resursima, obimne potrošnje vode, te negativnog utjecaja na tlo. U tom smislu, Europska komisija potiče odmak ka istraživanju morskih algi kao alternativnom izvoru za proizvodnju održivih biogoriva. Premda je uzgoj algalne biomase kontinurano rastao tijekom posljednjih 10 godina, potrebni su dodatni napori kako bi se povećale ekonomske i ekološke prednosti proizvodnje algalnog biogoriva u EU.

Zbog geopolitičke, komercijalne i društvene orijentiranosti prema Jadranu, hrvatske priobalne vode predstavljaju potencijalno vrlo vrijedan resurs za uzgoj i eksploataciju morskih algi. Zbog pozitivnog utjecaja na okoliš, prisutan je povećan interes za povezivanje sustava boirafinacijskog uzgoja mikroalgi s postojećim industrijskim postrojenjima, kao što su rafinerije nafte i postrojenja za obradu otpadnih voda. Projektom A3-PICO-3G razvit će se znanstveno pouzdana platforma za bioprospekting mikroalgi sjevernog Jadrana, na temelju numeričkih modela i empirijskih podataka, koja će se koristiti za daljnji razvoj 3. generacije biogoriva u rafineriji INA-nafte u Urinj.

Suradnja s projektnim partnerom INA d.d. osigurat će bolju razmejnu informacija i rezultata između gospodarskog i akademskog sektora u razvoju zelenih energenata, značajno povećati konkurentnost hrvatske petrokemijske industrije te doprinijeti razvoju hrvatske plave bioekonomije. Rezultati objavljeni u znanstvenim časopisima doprinijeti će istraživanju potencijala bioprospektinga jadranskih algi za različite biotehnološke aplikacije, poput prehrambene industrije, farmakologije, kozmetike itd.

Ciljevi i očekivani rezultati projekta

Glavni cilj predloženog projekta je stvoriti znanstvenu osnovu za uzgoj jadranskih mikroalgi u industrijskim otpadnim vodama te provesti predstudiju izvodljivosti kako bi se procijenili uvjeti  otpadnih voda iz postrojenja rafinerije nafte INA d.d. kao osnova za kogenerativnu proizvodnju biogoriva 3. generacije. Stečena znanja predstavljat će ključni preduvjet za uvođenje inovativnog koncepta proizvodnje petrokemijskih sintetičkih ulja iz CO2 neutralnog izvora, kao djelomične zamjene za konvencionalno korištenu sirovu naftu. Ukupni rezultati koji će proizaći iz ovog projekta doprinijet će globalnoj potrazi za ekološki i ekonomski održivom alternativnom proizvodnjom zelenih (bioloških) goriva. Osim toga, projekt će značajno doprinijeti smanjenju emisije otpadnih voda obogaćenim hranjivim i organskim tvarima u more i posljedično rizika obalne eutrofikacije.

Projekt financijski podupire

Ova stranica koristi kolačiće

neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.

Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.