Prijeđite na glavni sadržaj

Mehanokemijska reaktivnost pod kontroliranim uvjetima temperature i atmosfere za čistu sintezu funkcionalnih materijala

Glavni istraživač

Kategorija
Projekti Hrvatske zaklade za znanost
Šifra projekta
4744
Iznos financiranja
981.000
HRK
Datum početka
1.4.2016.
Datum završetka
31.3.2019.
Status
Završen
Više informacija

Mehanokemijske reakcije su se nametnule u posljednje vrijeme kao brza i ekološki prihvatljiva alternativa konvencionalnoj kemijskoj sintezi u velikom broju područja, od sinteze nanomaterijala i slitina do supramolekulskih organskih materijala i koordinacijskih mreža. Područje se posebno razvilo uvođenjem novih tehnika, tekućinom potpomognutog mljevenja ili ionima- i tekućinom potpomognutog mljevenja, koji uključuju dodatak aditiva u reakcijske smjese. Unatoč velikom broju objavljenih radova, načini kontrole osnovnih reakcijskih uvjeta, poput temperature i tlaka unutar mehanokemijskog reaktora, još uvijek nisu uvedeni u standardne mehanokemijske postupke.

Štoviše, znanja o utjecaju reakcijskih uvjeta i aditiva na mehanizme reakcija mljevenja su još na spekulativnom nivou. Glavni cilj predloženog projekta je istraživanje fundamentalnih aspekata mehanokemijskih reakcija pod kontroliranom tlakom i u određenom rasponu temperatura. Okolišno relevantni plinovi (poput ugljikova(IV) oksida, metana, sumporovih i dušikovih oksida) će se koristiti kao templati ili reaktanti za sintezu poroznih koordinacijskih spojeva ili organskih spojeva. Također, ispitati će se vezanje plinova na neporozne koordinacijske spojeve, te funkcionalizacija ugljikovih atoma iz organometalnih spojeva.

Da bismo uspješno ostvarili ciljeve projekta, razviti ćemo mehanokemijske reaktore u kojima će biti moguće kontrolirati temperaturu i tlak. Mehanistički aspekti mehanokemijskih reakcija između plinova i krutina biti će određeni in situ tehnikama praćenja nedavno razvijenih unutar naše grupe. Iskustvo i saznanja prikupljeni implementacijom ovoga projekta će se iskoristiti za istraživanja mehanokemijske sinteze ciljanih materijala, a s krajnjim ciljem stjecanja dubljeg uvida u mehanokemijske reakcije i proširenja potencijala za njihovu primjenu.

Očekujemo da će rezultati projekta imati snažan utjecaj na korištenje reakcija u čvrstom stanju, kako u istraživačkim laboratorijima, tako i u kemijskoj industriji.

Ostali suradnici

  • Doktorand / Doctoral student Martina Tireli,
  • Znanstveni savjetnik / Scientific adviser Emmerling Franziska
  • Znanstveni savjetnik / Scientific adviser Davor Gracin
  • Znanstveni suradnik / Research associate Marina Juribašić Kulcsar
  • Viši znanstveni suradnik / Senior scientific associate Manda Ćurić
  • Znanstveni suradnik / Research associate Ivan Halasz
  • Docent / Assistant professor Tomislav Friscic

Ova stranica koristi kolačiće

neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.

Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.