BiREADI početni sastanak

22.11.2018.

Početni sastanak projekta BiREADI (Biokemijski odgovori površinskog sloja oligotrofnog područja Jadranskog mora na atmosfersko taloženje) održan je 16. studenog 2018. godine na Institutu Ruđer Bošković.

Projekt PI, Sanja Frka predstavila je cjelokupni projektni tim, znanstvenu pozadinu, viziju i misiju projekta, dizajn projekta i metodologiju, te radni plan cjelokupnog projekta.

Projekt BiREADI sa svojom znanstvenom misijom, definiranim ciljevima i cjelokupnom projektnom organizacijom nudi najsuvremenije istraživanje, rješavajući danas vrlo relevantne i najvažnije probleme globalne klime. Prikazan je fazni pristup:

  • Faza I - procijeniti koncentracije, izvore i taložne tokove atmosferskih konstituenata, te dobiti uvid u prirodu obogaćenja unutar površinskih slojeva mora;
  • Faza II - procijeniti utjecaj atmosferskog taloženja iz različitih izvora na prirodnu planktonsku zajednicu, a time i na kemiju površinskih slojeva mora;
  • Faza III - dobiti uvid u mehanizme kojima atmosfersko taloženje utječe na fitoplankton, ali i procijeniti toksične učinke atmosferskih onečišćenja koji mogu sinergistički djelovati na različitim razinama biološke organizacije u vodenim sustavima;
  • Faza IV - bolje razumjeti prirodu promjene biogene organske tvari unutar vodenih površinskih slojeva koje su pod utjecajem atmosferskog taloženja s posljedicama na stvaranje i svojstva površinskog filma.

Stručni znanstvenici su glavni pokretači znanstvenih istraživanja unutar BiREADI projekta. Projektni tim sastoji se od 14 interdisciplinarnih stručnjaka iz 7 laboratorija unutar 4 respektabilne hrvatske institucije:

  1. Institut Ruđer Bošković, Zavod za istraživanje mora i okoliša,
  2. Institut za oceanografiju i ribarstvo,
  3. Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Jedinica za higijenu okoliša, i
  4. Državni hidrometeorološki zavod, Odjel za modeliranje, istraživanje i primjenu kakvoće zraka.

Svi suradnici projekta prisustvovali su sastanku i predstavili aktivnosti za koje su zaduženi unutar projekta. Sastanak je također uključivao raspravu o detaljnom planu rada i aktivnostima prve projektne godine.

Slađana Strmečki Kos predstavila je aktivnosti vezane uz dizajn mrežne stranice projekta, a prezentiran je i logo projekta. Napravljena je prva zajednička fotografija projektnog tima.

Ova stranica koristi kolačiće

neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.

Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.