Prijeđite na glavni sadržaj

Nikolini Udiković Kolić dodijeljena nagrada Branimir Jernej

28.2.2020.
Nikolini Udiković Kolić dodijeljena nagrada Branimir Jernej

Na Institutu Ruđer Bošković dodijeljena je 11. veljače 2020. godišnja nagrada Zaklade prof. dr. sc. Branimir Jernej za 2019. godinu koja je pripala dr. sc. Nikolini Udiković-Kolić, voditeljici Laboratorija za okolišnu mikrobiologiju i biotehnologiju Zavoda za istraživanje mora i okoliša.

Nagrada je dodijeljena za znanstveni rad pod nazivom "Antibiotic-manufacturing sites are hot-spots for the release and spread of antibiotic resistance genes and mobile genetic elements in receiving aquatic environments" u kojem su dr. Udiković-Kolić i suradnici dali vrlo važan uvid u razumijevanje doprinosa otpadnih voda iz farmaceutske industrije širenju antimikrobne rezistencije koja predstavlja vodeći problem današnje medicine sa zabrinjavajućim trendom porasta u cijelom svijetu. U nagrađenom radu znanstvenici su otkrili da industrijski ispusti potiču širenje gena za rezistenciju na antibiotike među okolišnim bakterijama, što povećava rizik stvaranja rezistentnih patogena i njihov prijenos izvan okoliša. Ti su rezultati stoga ključni za podizanje svijesti o potencijalnim opasnostima industrijske prakse za javno zdravlje te za prijeko potrebnu optimizaciju obrade industrijskog otpada kako bi se ograničilo širenje antimikrobne rezistencije putem okoliša i očuvala djelotvornost postojećih antibiotika za buduće naraštaje.

Nagrađeni rad objavljen je 2019. godine u jednom od najprestižnijih okolišnih časopisa Environment International (Q1; IF2018 = 7.943), a rezultat je rada na Uspostavnom HRZZ projektu kojeg je dr. Udiković-Kolić vodila do 2018. godine. Dr. Udiković-Kolić dopisna je autorica na radu te jedna od ukupno šest autora uz postdoktoranda dr. Juan Jose Gonzalez-Plaza i doktorandicu Milenu Milaković koje je mentorirala u okviru HRZZ projekta.

Nagradu je dr. Udiković-Kolići u ime Zaklade uručio dr. sc. Darko Orešković, a u čestitci su mu se pridružili ravnatelj IRB-a dr. sc. David M. Smith, akademik Ivica Kostović, direktor Hrvatskog instituta za istraživanje mozga kao i brojni prijatelji i kolege.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.