Prijeđite na glavni sadržaj

Mjerenje kontaktnog kuta između tekućine i krutine

Kategorija
  • Farmaceutska industrija
  • Medicina
  • Zaštita okoliša
  • Prehrambena industrija
  • Kemijska i petrokemijska industrija
  • Usluge raznih namjena

Usluga

Optičko mjerenje kuta kontakta između tekućine i krutine i/ili analiza konture pada kapi tekućine.

Uređaji za mjerenje optičkog kontaktnog kuta i konturne analize služe za analizu međufaznih parametara i pojava. Optička analiza kapi koje vise na igli ili su postavljene na čvrstu površinu olakšava određivanje različitih površinskih i međufaznih parametara. Kontaktni kut koji kapljica tekućine uspostavi na čvrstoj površini karakterizira ponašanje vlaženja krutine s navedenom tekućinom. Mjerenjem kontaktnih kuteva različitih otapala određuje se površinska energija krutine.

Mjerenje kontaktnih kuteva pomaže u razvoju površinskih prevlaka, kompozitnih materijala, boja i lakova ili sredstava za čišćenje. Služi za dobivanje informacija o površinskim svojstvima krutina među ostalim hidrofobnosti/hidrofilnosti. Korisno je u svim situacijama u kojima se krutine i tekućine dolaze u kontakt i prednost se postiže kontrolom vlaženja i prianjanja.

Mjerni instrument

Uređaj za mjerenje kontaktnog kuta i analizu kontura kapi

Goniometar Dataphysics OCA25

Specifikacije instrumenta na stranicama proizvođača: https://www.dataphysics-instruments.com/products/oca/?gclid=CjwKCAjw47eFBhA9EiwAy8kzNIIhHyylo33hBHVgEp8O22GkafX2iS8E0Sy4mRBlXTU35wPzwA6TARoCt20QAvD_BwE

Financirano sredstvima HRZZ IP-2020-02-4344 projekta.

Kontakt osoba:

Katarina Marušić, dr.sc.

Znanstveni suradnik
Tel:
014561053
Interni broj:
1453

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.