Prijeđite na glavni sadržaj

12.2023-12.2027 Organokatalitičke dearomatizacijske strategije inspirirane prirodnim spojevima (HrZZ)

Kategorija
Projekti Hrvatske zaklade za znanost
Iznos financiranja
182.000
EUR
Datum početka
28.12.2023.
Datum završetka
27.12.2027.
Status
Aktivan

Glavni istraživač

Među 200 top lijekova prema maloprodaji u 2021., njih 71 sadrži policikličke jezgre. Izgleda kako je policiklička struktura prikladna za razvoj lijekova, budući da može poslužiti i kao osnovica za molekulu lijeka ili kao dio koji se može dodati radi poboljšanja njegovih farmakokinetičkih svojstava. Tradicionalne sintetske strategije za pripravu ovih struktura uključuju sintezu u više koraka i skupe početne spojeve, što ih čini dugotrajnim, neekonomičnim, nepraktičnim i ponekad zamornim. Stoga bi bilo od velike koristi kada bi neka jeftina i lako dostupna kemijska sirovina - kao što su aromatski spojevi - mogla omogućiti izravan pristup ovim strukturama. Tradicionalne kemijske reakcije primjenjive na aromatske spojeve ograničene su njihovom posebnom stabilnošću - aromatičnosti - i obično uključuju supstitucijske reakcije, u kojima je aromatičnost molekule očuvana. Reakcije dearomatizacije, s druge strane, bježe od ograničenja inherentnih dvodimenzionalnih struktura aromatskih spojeva i mogu stvoriti sofisticiranu trodimenzionalnu molekularnu topologiju narušavanjem njihove aromatičnosti. U ovom projektu nastojimo se inspirirati poznatim lijekovima i bioaktivnim prirodnim spojevima, i razviti organokatalitičke asimetrične dearomatizacijske (OCADA) reakcije aromatskih spojeva kako bismo proširili kemijski prostor s novim policikličkim strukturama kao mogućim naprednim građevnim blokovima. Glavni ciljevi ovog projekta su:

  1. Razvoj novih OCADA reakcija aromatskih spojeva lako dostupnih iz obnovljivih izvora
  2. Provođenje mehaničkih studija za razjašnjenje uloge katalizatora i stereokemijske indukcije u razvijenim OCADA procesima 
  3. Generiranje biblioteka policikličkih molekula sa strukturnom raznolikošću, te njihovo ispitivanje na antitumorsko i antibakterijsko djelovanje.

Suradnici:

Nikola Topolovčan, dr.sc.

Znanstveni suradnik
Interni broj:
1276

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.