Laboratorij za biomimetičku kemiju

Projektni tim Instituta Ruđer Bošković sastavljen od pet mladih istraživača i poslijedoktoranada provesti će konkurentna znanstvena istraživanja u području medicinske kemije relevantno za farmaceutsku industriju Republike Hrvatske i sektor zdravlja. Jačanje upravljačkih i istraživačkih kompetencija mladih istraživača i poslijedoktoranada provest će se edukacijom na odabranim stručnim radionicama. Diseminacija rezultata projekta provest će se u cilju ostvarenja suradnje sa znanstvenicima u Europskom istraživačkom prostoru i s poslovnim sektorom Republike Hrvatske.

Projekt financira Europska unija iz sredstava Europskog socijalnog fonda u sklopu programa Razvoj ljudskih potencijala 2007.-2013.

Dostupnost visoko obrazovanih kadrova iz područja prirodnih znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike smatra se glavnom pokretačkom silom za razvoj gospodarstva i ulaganje u budućnost. Prema Izvješću globalne konkurentnosti za 2013/2014 godinu Hrvatska je po broju znanstvenika i inženjera tek na 77 mjestu u Europi. Udio visokoobrazovane radne snage i ulaganje u istraživanje i razvoj neke su od ključnih odrednica industrijskog rasta. Kvalitetno obrazovanje mladih znanstvenika u ranoj fazi njihove karijere ključno je za njihovo uključivanje na tržište rada i aktivni doprinos gospodarskom razvoju zemlje.

Osnovni problemi mladih znanstvenika su: a) nemogućnost provođenja samostalnog istraživanja većeg opsega, b) slabo razvijene instraživačke i upravljačke kompetencije, c) slaba uključenost u Europski istraživački prostor i povezanost s gospodarskim sektorom. U okviru ovog projekta predlaže se provođenje znanstvenog istraživanja najvišeg ranga, jačanje upravljačkih i istraživačkih kompetencija projektnog tima sastavljenog od pet mladih istraživača i poslijedoktoranada, te diseminacija rezultata projekta u cilju ostvarenja suradnje sa znanstvenicima u Europskom istraživačkom prostoru i s poslovnim sektorom Republike Hrvatske. Strateško opredjeljenje ovog projekta je provođenje istraživanja iz područja medicinske kemije, koje je relevantno za farmaceutsku industriju, gospodarski sektor koji svoj razvoj temelji upravo na vrhunski obrazovanim stručnjacima sposobnim za samostalan znanstveno istraživački rad s jakim upravljačkim kompetencijama. U okviru hrvatske Industrijske strategije, proizvodnja osnovnih farmaceutskih proizvoda i pripravaka identificirana je kao jedna od "pokretača" gospodarstva. Istovremeno, Strategijom pametne specijalizacije područje zdravlja identificirano je kao jedno od prioritetnih područja za Republiku Hrvatsku. Stoga je predloženi projekt u potpunosti usklađen s prioritetima i strateškim dokumentima Republike Hrvatske i EU.

Članovi projektnog tima će se obrazovati na odabranim radionicama relevantnima za istraživačko područje, a nedostatci tradicionalnog akademskog obrazovanja, u smislu slabe informiranosti o mogućnostima rada izran akademskog okruženja, poduzetništvu, nedostatnim komunikacijskim vještinama, nadoknadit će se pohađanjem radionica na odabrane teme. Po završetku projekta mladi istraživači će imati značajno širi spektar vještina koje su usvojili individulanim i zajedničkim radom te time postaju konkurentniji na regionalnom tržištu rada.

www.strukturnifondovi.hr

www.ljudskipotencijali.hr

Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Instituta Ruđer Bošković.

Ostali suradnici

Ivo Piantanida – mentor projektnog tima

Kristina Vlahoviček-Kahlina - kontakt osoba za dodatne informacije 

Ana Tomašić-Paić

Danijel Glavač  

Iva Orehovec

Antonija Husak 

Ova stranica koristi kolačiće

neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.

Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.