Prijeđite na glavni sadržaj
Kategorija
Ostali projekti
Iznos financiranja
265,45
EUR
Datum početka
1.10.2022.
Datum završetka
30.9.2023.
Status
Završen

Glavni istraživač

Sažetak

Dostava lijekova enkapsuliranih u liposome funkcija je prvenstveno njihovog naboja te kemijskog sastava i načina slaganja lipida. Iako je administracija pozitivno nabijenih lijekova najučinkovitija u negativno nabijenom liposomu, takvi će liposomi ostvariti nepoželjne interakcije s pozitivno nabijenim komponentama u krvi i tkivu. Međutim, liposomi kod kojih je vanjski membranski sloj načinjen od neutralnih, a unutarnji od negativno nabijenih lipida predstavljaju značajan iskorak u optimizaciji dostave lijeka na ciljano mjesto s minimalnim nuspojavama. U okviru ovog projektnog prijedloga predlaže se primjena FTIR spektroskopija u karakterizaciji asimetričnih liposoma na molekulskoj razini. Analizom temperaturno-ovisnog ponašanja vrpci koje potječu od vibracijskih načina pojedinih funkcijskih skupina
molekula lipida (alkilni lanci, glicerolna okosnica te polarne skupine) identificirat će se ključne razlike u termičkom ponašanju simetričnih i asimetričnih liposoma jednakog kemijskog sastava i naposljetku omogućiti rekonstrukcija slaganja lipida. Podaci dobiveni iz FTIR spektara usporedit će se onima dobivenima iz DSC krivulja i NMR spektara. Fundamentalna znanja dobivena u ovom projektu poslužit će za daljnje usavršavanje asimetričnih liposoma kao dostavljača specifičnih lijekova.

Financiranje

Zaklada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Zavod za organsku kemiju i biokemiju

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.