Prijeđite na glavni sadržaj

Laboratorij za kemiju u modelnim biološkim sustavima

Uspostavni Laboratorij za kemiju u modelnim biološkim sustavima (LKMBS) bavi se istraživanjem relevantnih bioloških procesa, poput prijenosa tvari kroz stanične membrane, oksidativnog stresa, ili funkcije membranskih proteina.

A
A
A

Cilj Laboratorija je shvaćanje navedenih procesa u malim, modelnim sustavima na molekulskoj razini s ciljem da se stečeno znanje prenese na procese u velikim, realnim biološkim sustavima koji se ne mogu proučavati s toliko detalja.

U Laboratoriju se koristimo kombinacijom različitih modernih računskih pristupa (kvantno-kemijski računi, molekulska dinamika, kombinirane QM/MM metode) te eksperimentalnih tehnika (IR, NMR i UV spektroskopija, fluorimetrija) u proučavanju različitih modelnih sustava. Snaga Laboratorija leži u činjenici da se računske metode gotovo uvijek kombiniraju s eksperimentalnim metodama, s ciljem dobivanja potpune slike navedenih procesa.

Jedan od ciljeva Laboratorija je i razvoj unaprijeđenih modelnih bioloških membrana gdje će se moći kontrolirati reaktivnost peptida/proteina ili lipida s različitim reaktivnim vrstama što trenutno nije slučaj s postojećim modelnim biološkim membranama gdje je kontrola reaktivnosti vrlo teško ostvariva.

Ova stranica koristi kolačiće

neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.

Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.