Prijeđite na glavni sadržaj

Regulacija endocitoze na velikoj skali pomoću IQGAP proteinima srodnih proteina IqgC i IqgD (RegEndIqCD)

  • Voditeljica projekta: Vedrana Filić Mileta
  • Izvor financiranja: Hrvatska zaklada za znanost (HRZZ)
  • Natječaj: Istraživački projekti (šifra natječaja: IP-2020-02)
  • Iznos financiranja: 985.000,00 HRK
  • Trajanje projekta: 15.02.2021. – 14.02.2025.

Endocitoza na velikoj skali je endocitoza velikih volumena koja je neovisna o klatrinu, a vođena je aktinskim citoskeletom. Pojam skupno opisuje unos čestica ili fagocitozu i neselektivan unos velikih količina tekućine ili makropinocitozu. Za jednostanične organizme poput amebe Dictyostelium endocitoza na velikoj skali je ekskluzivan način hranjenja, dok je za stanice metazoa samo jedan od nekoliko, iako ne preferiran način unosa hranjivih tvari.

Lokalizacije fluorescentno obilježenih proteina IqgC (gornji panel, žuto) i IqgD (donji panel, zeleno) u živim stanicama snimljene fluorescencijskim konfokalnim mikroskopom.

Međutim, stanice sisavaca koriste obje vrste endocitoze na velikoj skali za druge fiziološke funkcije. Najbolji primjer su stanice imunološkog sustava koje koriste i fagocitozu i makropinocitozu za uklanjanje apoptotskih stanica i patogena iz tkiva te za pretraživanje izvanstanične tekućine na prisutnost stranih antigena. Endocitoza na velikoj skali povezana je i s nekim patološkim stanjima poput neurodegenerativnih bolesti, ateroskleroze i raka.

Cilj ovog projekta je istražiti ulogu dva IQGAP proteinima srodna proteina, IqgC i IqgD, u regulaciji endocitoze na velikoj skali u organizmu Dictyostelium, koji je postao vodeći model u istraživanju makropinocitoze. Naši prethodni rezultati identificirali su IqgC kao negativni regulator Ras aktivnosti tijekom endocitoze na velikoj skali u fazama stvaranja endosoma. Međutim, daljnji preliminarni podaci sugeriraju da IqgC ima dodatne uloge tijekom sazrijevanja endosoma, vjerojatno putem drugih interaktora.

Naš cilj je razjasniti ove funkcije testiranjem njegovih interakcija s fosfolipidima i određivanjem mehanizma njegove regrutacije na membranu. Drugi dio projekta usredotočit će se na biološke uloge IqgD. Naši preliminarni podaci pokazuju kortikalnu lokalizaciju IqgD, uključujući makropinosome. Ova lokalizacija, uz prisustvo domene koja veže aktin, snažno sugerira mehanističku ulogu IqgD u makropinocitozi putem regulacije aktinskog citoskeleta. Cilj je identificirati izravne interaktore IqgD i odrediti na koji način on regulira endocitozu na velikoj skali.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.