Simpozij "Ivan Supek – znanstvenik i humanist"

Na Institutu Ruđer Bošković (IRB), u povodu obilježavanja 60. obljetnice, 27.4.2010. godine održan je simpozij "Ivan Supek – znanstvenik i humanist" koji je okupio preko sedamdeset uzvanika. 

Ivan Supek

Akademik Ivan Supek

Simpozij su otvorili ravnateljica IRB-a dr. sc. Danica Ramljak, rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Aleksa Bjeliš i akademik Milan Moguš, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU).

U sklopu Simpozija održano je pet pozvanih predavanja. O životu i radu hrvatskog fizičara, filozofa, pisca, borca za mir, humanista, osnivača IRB-a i Interuniverzitetskog centra u Dubrovniku akademika Ivan Supeka govorili su ugledni znanstvenici akademik Ksenofont Ilakovac, akademik Ivo Šlaus, akademik Vladimir Paar, prof. dr. sc. Krunoslav Pisk i prof. dr. sc. Vladimir Knapp.

Akademik Ivan Supek otac je moderne znanosti u Hrvatskoj. Među prvima je uočio da moderna znanost zahtjeva motiviranje i obrazovanje velikog broja mladih suradnika, ali i izgradnju istraživačkih i multidisciplinarnih instituta. Osnivač je IRB-a koji je nastao po modelu Bohrovog instituta u Kopenhagenu.

Zahvaljujući vizionarstvu akademika Supeka IRB je iz instituta za teorijsku fiziku prerastao u multidisciplinarni i interdisciplinarni institut, te i danas vodeću i najveću znanstveno-istraživačku instituciju od posebnog značenja za znanost i razvoj Republike Hrvatske u područjima prirodnih znanosti i biomedicine, s posebnim potencijalom za gospodarski razvoj.

Nakon završetka Simpozija otvorena je i stalna izložba fotografija osnivača IRB-a na kojoj je predstavljena i prigodna brošura s njihovim biografijama.