Objavljeno: 03.07.2017. 11:19

2017 GEOTRACES Hg Intercalibration Cruise

Nedavno je u Marseillu održano međunarodno poredbeno ispitivanje 2017 GEOTRACES Hg Intercalibration Cruise na kojem su sudjelovale vodeće svjetske znanstvene grupe koje se bave istraživanjem biogeokemijskih procesa žive (Hg) u morskim sustavima.

2017 GEOTRACES Hg Intercalibration Cruise

Na poziv organizatora dr.sc. Lars-Eric Heimbürgera s marseilleskog Mediterranean Institute of Oceanography (MIO) iz Hrvatske su sudjelovali dr.sc. Vlado Cuculić, viši znanstveni suradnik iz Laboratorija za fizičku kemiju tragova, Zavoda za istraživanje mora i okoliša, Instituta Ruđer Bošković i Željko Kwokal, dugogodišnji djelatnik IRB-a, a sada vanjski suradnik istog laboratorija.

Uz naš tim koji je bio jedini iz Hrvatske, sudjelovali su znanstvenici iz još 6 zemalja. U istraživanju je sudjelovalo ukupno 23 znanstvenika iz Francuske, Hrvatske, Japana, Kanade, Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država i Slovenije. Svi timovi su dopremili svoje analitičke instrumente i znanstvenu opremu kako bi se na jednom mjestu usporedile metode određivanja Hg u morskoj vodi pri vrlo niskim, prirodnim koncentracijama (<10-12 mol/L).

Ciljevi ovog istraživanja bili su:

1. Interkalibracija za kemijske vrste (specije) Hg: ukupne žive (THg), metil žive (MeHg) i otopljene plinovite (elementarne) žive (DGM).
2. Razvoj GEOTRACES referentnog materijala (RM) za THg i MeHg u morskoj vodi.
Istraživanje je organizirano na francuskom istraživačkom brodu Antedon II u blizini Marseilleskog zaljeva (uzorkovanje morske vode i pripremanje uzoraka) i u laboratoriju MIO (dodatna obrada uzoraka i mjerenje Hg u uzorcima). Obavljeno je 6 dnevnih uzorkovanja obalne (coastal) i otvorene (open ocean) morske vode s rozetom od 12 Go-Flo uzorkivača i 4 McLane in situ pumpe. Na tri postaje uzeti su uzorci po dubini:
1. Postaja Julio: N 43°06 E 05°15’, dubina 100 m
2. Postaja Cassidaigne Canyon - K1: N 43°06’, E 5°29’E, dubina 800 m
3. Postaja Deep K2: N 42°59’ E 5°25’ dubina 1400 m.

Među timovima su postignuta vrlo dobra slaganja izmjerenih raspona koncentracija svih specija žive i to na pikomolarnim (10-12 mol/L) i femtomolarnim (10-15 mol/L) razinama, koje su prirodno prisutne u sjeverozapadnom Sredozemnom moru.

Na najdubljoj postaji K2 s 400 m dubine uzorkovana je morska voda s Go-Flo uzorkivačima u 1500 boca. Ti uzorci su konzervirani na brodu i institutu MIO te će biti poslani svim sudionicima i zainteresiranima kao GEOTRACES referentni materijal za mjerenja Hg.

Rezultati 2017 GEOTRACES Hg Intercalibration Cruise za kemijske vrste (specije) žive u morskoj vodi bit će predstavljeni na posebno organiziranom workshopu međunarodne konferencije 13th International Conference on Mercury as a Global Pollutant, 16.-21.07.2017. Providence, SAD.