Objavljeno: 15.12.2016. 14:34

Donacija dm-a doprinijet će istraživanju IRB-a

Laboratoriju za nasljedni rak IRB-a kojeg vodi dr. sc. Sonja Levanat danas je dm uručio donaciju za istraživanje raka prostate. Sredstva koja su prikupljena u mjesecu muškog zdravlja u sklopu dm-ove kampanje MOškarac namijenjena su istraživanjima mehanizama koji mogu dovesti do uništavanja stanica raka prostate s dva aspekta.

Donacija dm-a doprinijet će istraživanju IRB-a

"Jedan od aspekata koje ćemo istraživati su signalni putovi koji stanicama raka prostate omogućuju da preživljavaju, održavaju rast i šire se. Drugi aspekt su mutacije u genima koje mogu biti dobri pokazatelji pri izboru novih terapija kojima se efikasnije može zaustaviti napredak tumora i bolje izlječenje," pojasnila je dr. sc. Sonja Levanat, voditeljica Laboratorija za nasljedni rak, Zavod za molekularnu medicinu Instituta Ruđer Bošković.

U prikupljanju sredstava koja će omogućiti istraživanje raka prostate doprinijeli su Ivan Šarić, Daniel Bilić i Baby Dooks koji su na sat vremena preuzeli uloge blagajnika u prodavaonici dm-a te su uz pomoć kupaca dm-a prikupili 14.000 kuna koje je dm donirao Institutu.

"U dm-u nastojimo potaknuti što veći broj sugrađana da aktivno rade na unapređenju svog zdravlja. Upravo zato smo tijekom mjeseca muškog zdravlja u više od 150 prodavaonica dm-a u 60 gradova nastojali osvijestiti muškarce o važnosti redovitih preventivnih pregleda. Obilježavanju Movembera dm se pridružio i s ciljem da pruži podršku projektu Instituta Ruđer Bošković u potrazi za novim otkrićima koja će unaprijediti liječenje raka prostate," izjavila je Gordana Picek, članica Uprave dm-a.

Rezultati istraživanja raka prostate koje Institut trenutačno provodi doprinijet će otkrivanju novih spoznaja o ovom obliku raka koji je po učestalosti drugi najčešći zloćudni tumor u Hrvatskoj, a zahvaća muškarce starije od 40 godina.