Objavljeno: 12.12.2017. 11:57

Dunja Šamec hrvatska predstavnica u području programa Marie Sklodowska – Curie Actions

U svom dosadašnjem radu dr. Šamec bila je voditeljica NEWFELPRO projekta financiranog iz ovog programa te je članica MSCA alumni mreže od 2016. godine

Ministarstvo znanosti i obrazovanja imenovalo je dr. sc. Dunju Šamec s Instituta Ruđer Bošković predstavnicom Republike Hrvatske u konfiguracijama programskog odbora Okvirnog programa Europske unije za istraživanje i inovacije Obzor 2020., i to za područje programa Marie Sklodowska - Curie Actions (MSCA).

Dunja Šamec hrvatska predstavnica u području programa Marie Sklodowska – Curie Actions

MSCA predstavlja najvažniji program Europske unije za poticanje izvrsne znanosti, a temelji se na međunarodnoj mobilnosti znanstvenika, kao i na mobilnosti unutar različitih sektora. Njime se pridonosi poticanju inovacija, razvoju novih proizvoda i stvaranju dodatne vrijednosti u društvu, a u 20 godina njegove provedbe, programom je financirano više od 100 tisuća istraživača i istraživačica koji su dio globalne MSCA alumni mreže, među čijim članovima se nalazi i pet dobitnika Nobelove nagrade.

Zadaće pojedinih članova programskih odbora uključuju redovito sudjelovanje na sastancima u Bruxellesu te zastupanje stajališta svojih zemalja pri odgovarajućim tijelima Europske unije o pojedinim pitanjima vezanim za Obzor 2020. s glavnim ciljem promocije interesa svih istraživača i institucija u Republici Hrvatskoj. Osim toga, kao članica programskog odbora, dr. Šamec bit će zadužena i za poticanje umrežavanja istraživača na nacionalnoj i europskoj razini te snažnije uključivanje znanstvenog i poslovnog sektora u aktivnosti unutar Obzora 2020, posebno MSCA akcije.

dunja-samec

U sklopu programa MSCA realiziran je i program stipendiranja Vlade Republike Hrvatske kojeg je provelo Ministarstvo znanosti i obrazovanja pod nazivom „Novi međunarodni projekt stipendiranja i mobilnosti za iskusne istraživače NEWFELPRO“ u sklopu kojeg je financirano 76 projekata domaćih i inozemnih znanstvenika, ukupne vrijednosti oko 6,1 milijuna eura. Cilj NEWFELPRO-a bio je potpora znanstvenicima u provođenju kvalitetnih projekata, izgradnji međunarodnih mreža te promociji hrvatske znanosti u svijetu. Dr. Šamec bila je voditeljica  NEWFELPRO projekta "Određivanje metaboličke raznolikosti s ciljem razumijevanja prilagodbe biljaka na okolišne promjene" u sklopu kojeg je provela dvije godine na poslijedoktorskom usavršavanju na sveučilištu Washington State u SAD-u.

„Iznimno sam počašćena ovim imenovanjem jer program MSCA predstavlja jedan od ključnih „alata“ EU za poticanje izvrsne znanosti. Mobilnost je ključna za razvoj znanstvene izvrsnosti i istraživačkih kapaciteta u Hrvatskoj te samo na taj način hrvatska znanost može postati konkurentna u međunarodnim okvirima. Drago mi je da je Hrvatska to prepoznala kroz pokretanje NEWFELPRO programa financiranog u omjeru 40 posto iz sredstava EU te 60 posto iz domaćih izvora, a prema najavama iz ministarstva slični programi planiraju se i u budućnosti. Programi MSCA potiču međunarodnu i međusektorsku mobilnost mlađih, ali i iskusnijih istraživača, kao i programe poput MSCA-NIGHT koji potiču aktivnosti popularizacije znanosti. Drago mi je da ću u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja imati mogućnost zastupati interese svih istraživača i institucija u Republici Hrvatskoj vezanih za navedeni program“, izjavila je dr. sc. Dunja Šamec s Instituta Ruđer Bošković.

Važno je istaknuti da je od ukupnog broja svih provedenih projekata u sklopu NEWFELPRO-a, njih 25 ugostio upravo Institut Ruđer Bošković, i to 13 projekata u odlaznoj shemi (s obveznom povratničkom fazom), 11 projekata u dolaznoj shemi te jedan projekt u shemi reintegracije.