Objavljeno: 27.10.2017. 11:52

"Goli znanstvenik u Hrvatskoj – bliski susret sa znanošću"

Kao vodeća znanstveno – istraživačka institucija u Hrvatskoj, Institut Ruđer Bošković (IRB) ugostio je jednog od najpoznatijih svjetskih popularizatora znanosti, „golog znanstvenika“ dr. Chrisa Smitha, poznatog po BBC-jevom radio programu i podcastu „The Naked Scientists“

Na konferenciji za medije održanoj na IRB-u javnosti se predstavio jedan od najpoznatijih svjetskih popularizatora znanosti, popularni „goli znanstvenik“ dr. Chris Smith koji je tom prigodom predstavio koncept svoje svjetski popularne radijske emisije „The Naked Scientists“, kao i istoimenog podcasta.

"Goli znanstvenik u Hrvatskoj – bliski susret sa znanošću"

Osim dr. Smitha, IRB je ugostio i veleposlanicu Australije Elizabeth Petrovic, zamjenika veleposlanika UK Petera Clementsa, prodekana PMF-a prof. dr. Hrvoja Buljana te organizatoricu boravka dr. Smitha u Hrvatskoj, mladu australsku astrofizičarku dr. Jacintu Delhaize.

Upravo na inicijativu dr. Delhaize, trenutno zaposlene na Prirodoslovno – matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (PMF), te na poziv veleposlanstva Australije, „goli znanstvenik“ dr. Chris Smith posjetio je Hrvatsku, dok je Veleposlanstvo Australije, u suradnji s Prirodoslovno - matematičkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Institutom Ruđer Bošković (IRB), veleposlanstvom Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske te australskim alumnijima u Hrvatskoj, organiziralo brojna događanja s ciljem populariziranja znanosti i međunarodne znanstvene suradnje tijekom njegovog boravka u našoj zemlji.

Inače, „goli znanstvenik“ dr. Chris Smith jedan je od najutjecajnijih svjetskih komunikatora o znanosti i radi na sveučilištu Cambridge, a uz to je i gostujući profesor na Murdoch sveučilištu u australskom gradu Perthu. Svjetsku slavu stekao je vodeći nagrađivani BBC-jev radio program „The Naked Scientists“, a njegova radijska emisija i istoimeni podcast ima milijune slušatelja širom svijeta.

Hrvatskoj publici dr. Smith predstavio se uživo izvodeći svoj znanstveni i zabavni program na kemijskom odsjeku PMF-a, a tom prigodom pridružila mu se i dr. Delhaize koja je publiku odvela na virtualno putovanje svemirom.

Izuzetno mi je drago što sam imao priliku posjetiti Hrvatsku, upoznati se s vašim znanstvenicima, studentima, predstavnicima Vlade, razgovarati o znanosti i o važnosti njezinog populariziranja. Hrvatska ima sjajnu znanstvenu budućnost, ali bez rada i rasta nema napretka.

- Chris Smith

Tijekom dva dana posvećena znanosti, dr. Smith i dr. Delhaize također su održali radionice sa studentima na temu komuniciranja znanosti na Institutu Ruđer Bošković, posjetili su XV. gimnaziju MIOC u Zagrebu, sastali se s predstavnicima Vlade Republike Hrvatske i sudjelovali na događaju za znanstveno umrežavanje.

„Izuzetno mi je drago što sam imao priliku posjetiti Hrvatsku, upoznati se s vašim znanstvenicima, studentima, predstavnicima Vlade, razgovarati o znanosti i o važnosti njezinog populariziranja. Hrvatska ima sjajnu znanstvenu budućnost, ali bez rada i rasta nema napretka. Ovaj projekt pokazuje važnost međunarodne, međuinstitucionalne i međudisciplinarne suradnje, te se ovom prilikom zahvaljujem veleposlanstvima Australije i UK-a, PMF-u, posebno Odsjecima za kemiju, fiziku i matematiku, Institutu Ruđer Bošković, a najviše mojoj australskoj kolegici s hrvatskom adresom, dr. Jacinti Delhaize“, izjavio je dr. Chris Smith.

Od kuda australska astrofizičarka u Hrvatskoj, pojasnila je dr. Jacinta Delhaize: „Vrsna hrvatska znanstvenica, a moja sadašnja šefica, dr. sc. Vernesa Smolčić tijekom boravka u Australiji na mojem sveučilištu u Perthu ponudila mi je posao u Zagrebu, a prva pomisao bila mi je, zašto ne? Nema boljeg načina znanstvenog rasta, nego rad s međunarodnim timom na sveučilištu koji ti pruža tu mogućnost. Zahvalna sam PMF-u na tome, a i voljela sam živjeti u predivnom Zagrebu“.

NS_presica_16

Elizabeth Petrovic, David Smith, Chris Smith, Jacinta Delhaize, Peter Clements i Hrvoje Buljan

Veleposlanica Australije u Republici Hrvatskoj, Nj. E. Elizabeth Petrovic, istaknula je: „Živimo u vremenima brze promjene. Kako bi odgovorili na izazove budućnosti i uhvatili slijedeći val gospodarskog rasta, morat ćemo poticati više mladih ljudi da se odluče za studije u znanstvenim područjima, tehnologije i matematike.  Morat ćemo i podržati naše gospodarstvenike kako bi stvorili kulturu koja slavi postignuća u znanosti i inovacijama. Već postoje brojne poveznice između australskih i hrvatskih sveučilišta, a bit će ih još i više jer obje naše zemlje prihvaćaju tehnološke promjene. Imamo puno toga za ponuditi jednim drugima, a i svijetu“.

Važnost međunarodne suradnje u znanosti također je prepoznata i od strane veleposlanstva Ujedinjene Kraljevine (UK) Velike Britanije i Sjeverne Irske. Zamjenik britanskog veleposlanika Peter Clements izjavio je: „Velika Britanija ima dugu povijest u znanosti i želi nastaviti s vrlo važnom ulogom u razvoju znanosti i tehnologije. Međunarodna znanstvena suradnja najbolji je način za postizanje napretka u znanosti koja je nužna za razvitak gospodarstva i društvo u cjelini“.