Objavljeno: 12.07.2016. 12:11

IRB će ugostiti ugledne europske znanstvenike

Dvodnevna radionica o dinamici citoskeleta u sklopu europskog projekta INTERBIO

U sklopu radionice 'Dynamics of the Cytoskeleton' koja će se održati 14. i 15. srpnja na Institutu Ruđer Bošković (IRB), deset uglednih znanstvenika s vodećih europskih institucija održati će vrhunska predavanja iz područja strukture, regulacije i dinamike aktinskog citoskeleta i mikrotubula.

Dvodnevna radionica o dinamici citoskeleta u sklopu europskog projekta INTERBIO

Dvodnevna radionica o dinamici citoskeleta u sklopu europskog projekta INTERBIO

Stanični skelet je sustav vlaknastih proteina koji čini osnovu unutrašnje organizacije i podlogu pokretljivosti eukariotskih stanica. Radi se o vrlo dinamičnoj strukturi, čiji se elementi mogu razgraditi i ponovno izgraditi unutar jedne minute.

Ispravno funkcioniranje citoskeleta nužno je za pravilno odvijanje ključnih staničnih procesa kao što su stanična dioba te kretanje i polarizacija stanica. Zbog toga su nepravilnosti i anomalije svojstava staničnog skeleta ključni u razvoju mnogih ozbiljnih bolesti. Istraživanjem citoskeleta i razloga zbog kojih dolazi do takvih anomalija znanstvenici mogu doći do vrijednih informacija o uzrocima određenih bolesti.

U sklopu dvodnevnog programa predavači će dati pregled svojih najnovijih istraživanja temeljnih mehanizama regulacije citoskeleta, te njihovog utjecaja na fiziologiju stanica, tkiva i čitavih organizama.

Među brojnim uglednim imenima sudionici će imati prilike čuti i predavanja prof. dr. sc. Geerta J.P.L. Kopsa sa Centra za medicinu Sveučilišta u Utrechtu, prof. dr. sc. Briana Stramera sa Kraljevskog sveučilišta u Londonu (King’s College), prof. dr. sc. Laurenta Blanchoina sa Instituta za bioznanosti i biotehnologiju u Grenobleu, Francuskoj, te dr. sc. Marina Barišića sa Istraživačkog centra Danskog društva za rak u Kopenhagenu.

Radionica se organizira u sklopu projekta INTERBIO kojeg u stopostotnom iznosu od 1.599.950,00 kuna financira Europska unija i to u sklopu Operativnog programa Razvoj ljudskih potencijala, a u okviru Europskog socijalnog fonda.

Zahvaljujući ovom europskom projektu Institut Ruđer Bošković zaposlio je četvero mladih istraživača kako bi 15 mjeseci radili na inovativnim i međunarodno relevantnim istraživanjima u staničnoj biologiji pod vodstvom vrhunskih mentora dr. sc. Ive Tolić i dr. sc. Igora Webera.

Pogledajte program radionice.