Objavljeno: 04.04.2017. 10:17

IRB na Danu otvorenih vrata u Uredu predsjednice RH

Na nedavno održanom Danu otvorenih vrata s temom popularizacije STEM područja u Uredu predsjednice Republike predstavilo se oko 170 mladih znanstvenica i znanstvenika, inovatora, studenata i učenika, a među njima i znanstvenici IRB-a.

Izvor: Ured predsjednice RH

Izvor: Ured predsjednice RH

Nizom jednostavnih, a istodobno atraktivnih demonstracijskih kemijskih pokusa koje inače izvode u školama, na festivalima znanosti, otvorenim danima znanstvenih i obrazovnih ustanova i na drugim popularizacijskim događanjima u okviru projekata ("Kemijsko-inženjerske radionice HDKI-ja", "Ruđerov interaktivni laboratorij") Dr. Tomislav Portada objasnio je kemiju svjetlećih štapića i principe na kojima se njihov rad temelji.

Dr. Marija Matković prikazala je kako putem kemijskih procesa priređujemo potencijalne lijekove i ispitujemo njihovu interakciju s makromolekulama u organizmu. Biomolekularne interakcije su ključne u metaboličkim procesima, a istraživanje ovih interakcija je presudno u istraživanju lijekova.

DNA se ne nalazi samo u ljudima, nego u svim živim organizmima i može se izolirati iz svakog tkiva, a DNA je softver koji upravlja cijelim organizmom - hardverom. Izolirati DNA je relativno jednostavno, a dr. Adriana Lepur objasnila je postupak izoliranja DNA i demonstrirala ga na primjeru jagode.

Izlaganjem prethodno uzgojenih biljaka i kratkim pokusom dr. Dunja Šamec rastumačila je molekule poznate pod zajedničkim nazivom specijalizirani biljni metaboliti ili fitokemikalije koje su „odgovorne“ za upotrebu biljaka u liječenju bolesti, kozmetičkoj industriji, aromaterapiji i sl.

Prikazana je i Iskrena komora, razvijena na IRB-u, u kojoj je moguće vidjeti prolazak miona kroz atmosferu. Antonija Utrobičić (PMF) i Marinko Kovačić (FER) objasnili su okupljenima proučavanje kozmičkih zraka kao iznimno interesantno polje istraživanja koje nam daje uvid u postanak i sudbinu svemira, život i smrt zvijezda, svojstva crnih rupa te same fizikalne zakone.