Objavljeno: 27.04.2012. 09:23

IRB stvara preduvjete za razvoj visokih tehnologija u Hrvatskoj

Institut Ruđer Bošković organizira drugu po redu međunarodnu ljetnu školu nanoznanosti Adriatic School on Nanoscience ASON-2, koja će se održati od 2. do 7. rujna ove godine u Dubrovniku. Škola će okupiti vrhunski tim predavača koji spadaju u svjetski vrh u području nanotehnologije: Harold Kroto, dobitnik Nobelove nagrade, SAD; Meyya Meyyappan, NASA, SAD; Laszlo Forro i Paul Seidler, Švicarska; Maurizio Ferrari, Italija; Niyazi Serdar Sariciftci, Austrija; Reshef Tenne, Izrael, kao i  međunarodno profilirane predavače iz Hrvatske.

IRB stvara preduvjete za razvoj visokih tehnologija u Hrvatskoj

IRB stvara preduvjete za razvoj visokih tehnologija u Hrvatskoj

Nanoznanost je osnova za razvoj nanotehnologije - tehnologije budućnosti, bez koje ne bi postojali novi materijali, novi senzori, alternativni izvori energije, moderne medicinske metode, lijekovi i mnogi drugi inovativni proizvodi i tehnološka rješenja koji bi mogli donijeti revolucionarne promjene u gospodarstvu. Nanotehnologija je strateška odrednica za gospodarski razvoj svih razvijenih zemalja.

Gospodarstva koja koriste nanotehnologiju, postižu veću konkurentnost svojih proizvoda na globalnom tržištu i otvaraju prostor razvoja inovativnog gospodarstva okrenutog budućnosti. Kako u Republici Hrvatskoj postoji vrlo mali broj tvrtki koje se bave nanotehnologijom, ova škola dio je posebne strategije IRB-a koji zajedno sa Sveučilištem u Zagrebu i Institutom za fiziku stvaraju preduvjete za razvoj nanoznanosti i nanotehnologija i na državnoj razini.

Prva međunarodna ljetna škola nanoznanosti ASON-1, koja je održana 2010. godine u Dubrovniku okupila je više od 80 sudionika iz gotovo svih europskih zemalja i imala je zapažen odjek u međunarodnoj znanstvenoj zajednici. Očekivanja o broju sudionika na ASON-2 su još veća, a zasigurno će pomoći međunarodnom profiliranju IRB-a i Hrvatske kao zemlje koja svoje prioritete vidi u razvoju visokih tehnologija i većoj popularizaciji znanosti.