Objavljeno: 09.02.2017. 16:18

Maria Brbić dobitnica nagrade Branimir Jernej

Na svečanosti koja je u srijedu održana na Institutu Ruđer Bošković dodijeljena je nagrada Branimir Jernej znanstvenici Mariji Brbić iz Zavoda za elektroniku za vrijedan znanstveni rad iz molekularne biologije, biomedicine ili neuroznanosti objavljen u 2016. godini.

Maria Brbić dobitnica nagrade Branimir Jernej

Maria Brbić dobitnica nagrade Branimir Jernej

Maria Brbić nagrađena je za rad: 'The landscape of microbial phenotypic traits and associated genes' objavljen u uglednom časopisu Nucleic Acids Research 2016 Dec 1;44(21):10074-10090. Autori rada: Brbić M., Piškorec M., Vidulin V., Kriško A., Šmuc T., i Supek F.

U ovom znanstvenom radu znanstvenici su opisali tehnologije umjetne inteligencije koje samostalno "čitaju" znanstvenu literaturu iz područja mikrobiologije. Istraživanjem su usavršili računalne statističke tehnike koje mogu u nekoliko minuta "pročitati" i "razumjeti" tisuće tekstova u dovoljnoj mjeri da iz njih prepoznaju značajke živih organizama.

Nagradu je mladoj znanstvenici uručila dr. sc. Maja Osmak, znanstvena savjetnica IRB-a i upraviteljica Zaklade, a dr. Osmak u čestitci su se pridružili i ravnatelj IRB-a dr. sc. Tome Antičić, akademik Ivica Kostović, direktor Hrvatskog instituta za istraživanje mozga kao i brojni prijatelji i kolege.

Poticanje kvalitetne i međunarodno priznate znanstvene aktivnosti nagrađivanjem znanstvenika koji je u prethodnoj godini objavio najbolji znanstveni rad iz područja biologije, biomedicine, ili neuroznanosti – glavni je cilj Zaklade prof. dr. sc. Branimir Jernej. Nagrada Branimir Jernej dodjeljuje se u spomen na uglednog znanstvenika IRB-a, uvaženog neuroznanstvenika i molekularnog biologa prof. dr. sc. Branimira Jerneja.

Prof. dr. sc. Branimir Jernej svojim radom i djelovanjem kao voditelj laboratorija te međunarodnih i domaćih projekata, kao predavač na brojnim domaćim i međunarodnim znanstvenim konferencijama, kao recenzent u nekoliko vodećih časopisa svoga područja te kao nositelj kolegija na poslijediplomskim/doktorskim studijima u sklopu Zagrebačkog sveučilišta, prof Jernej dao je veliki doprinos hrvatskoj i međunarodnoj znanosti i obrazovanju te jačanju ugleda IRB-a i na tome mu veliko hvala.

Upravo zahvaljujući Zakladi Prof. dr. sc. Branimir Jernej njegovo djelovanje nastavlja se i u budućnosti.