Objavljeno: 06.12.2017. 16:15

Na IRB-u održan nacionalni informativni dan za područje Buduće i tehnologije u nastajanju (FET)

Na Institutu Ruđer Bošković održan je nacionalni informativni dan za područje Buduće i tehnologije u nastajanju (FET) na kojem su predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja te Europske komisije svim sudionicima predstavili detalje vezane za ovo područje.

Na IRB-u održan nacionalni informativni dan za područje Buduće i tehnologije u nastajanju (FET)

U okviru FET područja podupiru se istraživanja koja nadilaze okvire sadašnjih spoznaja, načela i općeprihvaćenih stajališta. Konkretno, financiraju se projekti interdisciplinarne suradnje koja zahtijeva pravu sinergiju između najšireg spektra znanosti, kako bi se novo znanje i inovativne ideje pretočile u održive osnove koje otvaraju put prema realizaciji novih tehnologija.

U sklopu programa, nacionalna koordinatorica nacionalnih kontakt osoba za program Obzor 2020 Željka Skočilić predstavila je detalje sudjelovanja hrvatskih institucija u FET-u, dok je predstavnik Europske komisije Ivica Ćubić predstavio novi Radni program 2018. – 2020. za FET područje, izloživši i pojasnivši pozive u okviru novog radnog programa za navedeno razdoblje grupirane u 3 ključne aktivnosti; FET Open, FET Proactive i FET Flagship.

Osim toga, na informativnom danu predstavljeni su i primjeri uspješnih projekata hrvatskih institucija u okviru ovog područja i pregled njihovog sudjelovanja u FET-u, a program je završio raspravom na kojoj su se sudionici osvrnuli na mogućnost povećanja sudjelovanja hrvatskih istraživača na FET pozivima uz mogućnost međusektorske suradnje.