Objavljeno: 24.05.2018. 16:05

Na Ruđeru predstavljen Program Hubert Curien "Cogito"

U sklopu radionice predstavljena su i tri konkretna primjera projekata realiziranih u okviru PHC „Cogito“ kao i strategija Republike Hrvatske za sudjelovanje u znanstvenim programima EU

U sklopu radionice održane na Institutu Ruđer Bošković, u četvrtak je predstavljen francusko - hrvatski program znanstvene suradnje Hubert Curien “Cogito”.

Na Ruđeru predstavljen Program Hubert Curien "Cogito"

Radionicu je otvorio veleposlanik Republike Francuske u Hrvatskoj Philippe Meunier, a uz ravnatelja IRB-a dr. sc. Davida Matthewa Smitha, uvodnom dijelu nazočili su i državni tajnik za znanost i fondove Europske unije dr. sc Tome Antičić, ravnatelj Francuskog instituta u Hrvatskoj Guillaume Colin i ataše za znanstvenu i sveučilišnu suradnju te institucije Jasna Bas.

U sklopu radionice predstavljena su i tri projekta realizirana u sklopu programa, a jedan od njih je i projekt Ruđerovke dr. sc. Andreje Lesac iz Laboratorija za stereoselektivnu katalizu i biokatalizu Zavoda za organsku kemiju i biokemiju realiziran u suradnji IRB-a i Sveučilišta u Strasbourgu.

Program Hubert Curien “Cogito” je francusko-hrvatski program znanstvene suradnje koji zajednički provode Ministarstvo Europe i vanjskih poslova i Ministarstvo visokog školstva, istraživanja i inovacija s francuske strane, te Ministarstvo znanosti i obrazovanja s hrvatske strane.

Cilj programa je razvijanje znanstvene i tehnološke suradnje temeljene na izvrsnosti između francuskih i hrvatskih znanstvenih institucija, a Institut Ruđer Bošković već niz godina aktivno sudjeluje u programu, u sklopu kojeg su Ruđerovci kroz suradnju s francuskim partnerima realizirali velik broj uspješnih projekata.

Od 2005. godine IRB-ovi znanstvenici sudjelovali su u ukupno 39 projekata realiziranih u sklopu ovog programa, što na najbolji način pokazuje povezanost Instituta s velikim brojem francuskih znanstvenih institucija, kao i odličnu suradnju hrvatskih i francuskih znanstvenika, a trenutno su aktivna četiri projekta u kojima sudjeluju četiri zavoda instituta.

Značaj programa očituje se i kroz međunarodnu znanstvenu suradnju koja omogućuje i aktivno sudjelovanje i mobilnost mladih istraživača, posebno doktoranada i poslijedoktoranada, što je jedan od ključnih preduvjeta za uspješan razvoj njihovih znanstvenih karijera.