Objavljeno: 06.02.2013. 18:29

Proglašene stipendistice programa "Za žene u znanosti" 2013.

Ruđerove znanstvenice Helena Bilandžija i Željka Fiket stipendistice su ovogodišnjeg nacionalnog programa stipendiranja 'Za žene u znanosti' za 2013., koje već sedmu godinu zaredom dodjeljuju Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO pri Ministarstvu kulture i tvrtka L'Oreal Adria kao priznanje mladim znanstvenicama za doprinos razvoju znanosti u Hrvatskoj, ali i kao poticaj za daljnji rad prvenstveno na njihovim doktorskim disertacijama te istraživanjima u institucijama u Hrvatskoj inozemstvu. 

Proglašene stipendistice programa "Za žene u znanosti" 2013.

Proglašene stipendistice programa "Za žene u znanosti" 2013.

Helena Bilandžija diplomirala je na Biološkom odsjeku Prirodoslovno matematičkog fakulteta u Zagrebu na temi iz animalne ekologije. Na Institutu Ruđer Bošković izrađuje doktorsku disertaciju iz područja molekularne i evolucijske biologije na temu Molekularno genetičke osnove evolucije špiljskih životinja

U svom radu Helena istražuje zašto su Dinaridi centar bioraznolikosti podzemne faune na globalnoj razini te kako i kada su se organizmi uspjeli prilagoditi negostoljubivom okolišu u podzemlju gdje svjetlost nikada ne dopire i hrane ima malo. U svojim istraživanjima obuhvatila je nekoliko endemnih i vrlo rijetkih životinja. Ogulinska špiljska spužva i dinarski špiljski školjkaš jedini su predstavnici svojih skupina u podzemlju u cijelom svijetu i izuzetno su ugroženi, stoga bi rezultati ovog istraživanja trebali pomoći nadležnim državnim institucijama za zaštitu prirode u donošenju zakonskih regulativa i konkretnih akcijskih planova za zaštitu ovih vrsta i njihovih podzemnih staništa. Helena trenutno boravi na Sveučilištu u Marylandu, SAD, gdje nastavlja s istraživanjima i gdje uz pomoć suvremene opreme koja joj je nedostupna u Hrvatskoj testira neke hipoteze koje je postavila u svom doktoratu.

Nakon stečene diplome na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, Željka Fiket pridružila se kolegama u Laboratoriju za anorgansku geokemiju Zavoda za istraživanje mora i okoliša, gdje trenutno završava svoju doktorsku disertaciju na temu Geokemijske značajke sedimenta područja Novigradskog mora.

Provedeno istraživanje pruža uvid u sastav sedimenata, podrijetlo materijala i uvjete taloženja u Novigradskom akvatoriju te daje osnovu za procjenu utjecaja napuštene tvornice glinice Jadral na područje Novigradskog akvatorija, Karinskog mora i rijeke Zrmanje. Ovo je prvo opsežnije istraživanje geokemijskih, sedimentoloških i mineraloških karakteristika sedimenata šireg područja Novigradskog mora koje bi trebalo otkriti jesu li nastale promjene u okolišu prirodnog porijekla ili posljedica ljudskog djelovanja. Rezultati ovog istraživanja trebali bi pomoći znanstvenicima u određivanju jesu li i koliko opasne kemikalije zaostale iza proizvodnje utjecale na Novigradski akvatorij te dati se smjernice za njegovu daljnju zaštitu i očuvanje.

Program nagrađivanja najuspješnijih mladih znanstvenica s područja prirodnih znanosti i interdisciplinarnih područja koje su u posljednjoj fazi pripreme doktorske disertacije u Hrvatskoj je predstavljen u studenome 2006., a provodi se od 1998. u više od 50 zemalja svijeta kao dio međunarodnoga projekta 'For Women in Science' tvrtke L'OREAL i UNESCO-a, koji je na globalnoj razini dosad nagradio preko 1 300 znanstvenica.

Ruđerove znanstvenice, među 60-ak prijavljenih, odabralo Izborno povjerenstvo 'Za žene u znanosti' u sastavu: akademik Zvonko Kusić, akademkinja Vida Demarin, akademik Krešimir Nemec, akademik Vladimir Paar, akademkinja Ivana Weygand-Đurašević, prof. dr. sc. Helena Jasna Mencer, dr. sc. Katica Biljaković, prof. dr. sc. Ivan Vicković, te zamjenik ministra znanosti, obrazovanja i sporta prof. dr. sc. Saša Zelenika.

Uz Ruđerove znanstvenice, stipendiju su dobile Slađana Bursać s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i Ana Jurinjak Tušek s Prehrambeno – biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a dobitnice je na danas održanoj konferenciji za novinare u Ministarstvu kulture predstavio predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i predsjednik Izbornog povjerenstva akademik Zvonko Kusić, koji je istaknuo kako je izbor ove godine bio iznimno težak i zahtjevan jer je zaprimljen velik broj jednako izvrsnih prijava. Čestitao je stipendisticama te istaknuo kako su ovo priznanje zaslužile izrazito zanimljivim otkrićima u procesu izrade doktorskih disertacija.

"Stipendistice koje smo odabrali istaknule su se svojim dosadašnjim radom na istraživanjima u raznim institucijama te izuzetnim potencijalom za uspješnu karijeru u znanosti. Upravo su svi ti razlozi bili presudni u odlučivanju o ovogodišnjim stipendisticama projekta 'Za žene u znanosti' i zbog toga su Slađana Bursać, Željka Fiket, Ana Jurinjak Tušek i Helena Bilandžija postale stipendistice ovog programa." – istaknuo je akademik Kusić.

Stipendije u iznosu od četiri tisuće eura dobitnicama će biti uručene na tradicionalnoj svečanoj dodjeli koja će se održati večeras u Muzeju Mimara.

Ruđerove znanstvenice Helena Bilandžija i Željka Fiket pridružile su se svjetskoj obitelji 'For Women in Science' od čak 1300 nagrađenih znanstvenica te tako postale izaslanice naše znanstvene scene ne samo u Hrvatskoj već i u svijetu.