Objavljeno: 05.09.2017. 14:54

Ruđerovci na „Zelenom festivalu“

Događanje „Zeleni festival“ održat će se od 6. do 8. rujna 2017. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu s ciljem promocije i popularizacije održivog razvoja, proizvodnje organske hrane, zaštite prirode, alternativnih izvora energije te zelenih tehnologija i inovacija. Na festivalu će sudjelovati i znanstvenici IRB-a.

Ruđerovci na „Zelenom festivalu“

U srijedu 6. rujna dr. Maria Blažina iz Centra za istraživanje mora održat će predavanje „Potencijal jadranskih algi za kogeneracijsku proizvodnju biogoriva 3. generacije“, a dr. Ines Krajcar Bronić iz Zavoda za eksperimentalnu fiziku održat će predavanje „Kako odrediti udio biogene komponente primjenom metode radioaktivnog ugljika 14C?“

Idućeg dana, u četvrtak 7. rujna dr. Dunja Šamec iz Zavoda za molekularnu biologiju održat će predavanje „Biljne molekule u službi zdravlja i ljepote“.

Zadnjeg dana festivala, u petak 9. rujna predavanje pod naslovom „Drugačija energetika je moguća“ će održati dr. Nikola Biliškov iz Zavoda za kemiju materijala, a nakon njega predavanje „Što nam govori Higgsov bozon o svijetu... i održivom razvoju“ održat će dr. Vuko Brigljević iz Zavoda za eksperimentalnu fiziku.

Festival je dio projekta "Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku" kojeg je Nacionalna i sveučilišna knjižnica pokrenula 2016. godine sa svrhom edukacije korisnika, njihovog  osvještavanja i senzibilizacije, kao i popularizacije programa organizacija s područja zaštite prirode, prezentacije rezultata njihovih znanstvenih istraživanja, stručnih radova, nakladništva i projekata, a organizira se u suradnji s Radnom grupom za zelene knjižnice Hrvatskog knjižničarskog društva.

Samim Festivalom, koji se održava pod sloganom „(O)KRENIMO NA ZELENO“ želi se približiti ova relevantna tematika korisnicima knjižnice i široj javnosti, dodatno ukazati na njezinu problematiku i ponuditi alternativu, popularizirati programe znanstvenika i stručnjaka te prezentirati njihove spoznaje, radove i projekte.