Hrvatska fuzijska istraživačka jedinica

Procjenjuje se da će kroz dvjestotinjak godina čovječanstvo iscrpiti većinu fosilnog goriva. Mnogi fizičari vjeruju da bi energija dobivena termonuklearnom fuzijom predstavljala jeftinu i u potpunosti ekološku alternativu današnjim glavnim izvorima energije - fosilnim gorivima i fisijskim nuklearnim elektranama, a što je zamišljeno kroz ITER.

Hrvatska fuzijska istraživačka jedinica (Croatian Fusion Association - CRU) pridružila se Britanskom fuzijskom udruženju (UK Fusion Association) kao vanjska istraživačka jedinica što je od posebne važnosti za uključivanje hrvatskih znanstvenika u istraživanje razvoja i primjene termonuklearne fuzije koje provode zemlje članice Europske unije i Europska zajednica za atomsku energiju (Euratom) te izgradnji ITER-a, najnaprednijeg eksperimentalnog fuzijskog reaktora u svijetu s ciljem dobivanja jeftinijeg, čišćeg, sigurnijeg i praktički neiscrpnog izvora energije.

f4e-2050

CRU koordinira sudjelovanje RH u fuzijskom programu EU-a kao National Fusion Entry Point, pružajući javnosti informacije u vezi sudjelovanja u fuzijskom programu.

Fuzija zauzima značajno mjesto u programu Horizon 2020 te u energetskoj strategiji EU za razdoblje do 2050. Sudjelovanje Hrvatske u fuzijskom znanstveno-istraživačkom programu EU-a važan je preduvjet za uključivanje hrvatskih poduzeća u izgradnji europske komponente ITER-a i prilika da zgrabe svoj dio kolača vrijednog 6,5 milijardi eura.

CRU su osnovali Institut Ruđer Bošković (IRB), Institut za fiziku (IFS), Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) Sveučilišta u Zagrebu, Prirodoslovno matematički fakultet (PMF), Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) Sveučilišta u Splitu, te Sveučilište u Rijeci. Sjedište CRU je na IRB-a, a njegov koordinator je Tonči Tadić, dok su koordinatori fuzijskih istraživanja na ostalim znanstveno-istraživačkim ustanovama CRU Mladen Prester, Nikola Čavlina, Damir Veža, Dragan Poljak i Mladen Petravić.