Prijeđite na glavni sadržaj

HPC tehnologija za razvoj inovativnih i konkurentnih proizvoda

26.4.2016.
HPC tehnologija za razvoj inovativnih i konkurentnih proizvoda

Na računalstvu visokih performansi (HPC) temelji se četvrta industrijska revolucija, a oni koji ostanu izvan tih trendova ostat će u zapećku svjetskog gospodarstva, istaknuo je prof. dr. sc. Karolj Skala s Instituta Ruđer Bošković (IRB) na Forumu računalstva visokih performansi održanom danas u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Cilj događanja, koje je u HGK okupilo pedeset predstavnika malih i srednjih poduzetnika, bio je upoznati hrvatske poduzetnike s prednostima koje nudi napredno računarstvo u formi HPC tehnologije kao i s programima financiranja iz fondova Europske unije koji su im na raspolaganju za primjenu ove tehnologije u poslovanju.

U uvodnom dijelu direktorica Sektora za industriju i IT HGK Tajana Kesić Šapić naglasila je kako HPC tehnologija može biti ključna u poticanju izvoza i snižavanju troškova osobito malih i srednjih poduzetnika.

Ravnatelj IRB-a dr. Tome Antičić istaknuo je kako je razvoj znanosti, inovacija i gospodarstva nezamisliv bez primjene HPC tehnologije. ''IRB ima jaki ljudski potencijal, posjeduje infrastrukturu i znanje koji se mogu prenijeti na poduzetnike, a radi bržeg razvoja novih proizvoda i usluga, inovacija te jačanja njihove konkurentnosti na globalnom tržištu.'' - rekao je Antičić.

S time se složio i pomoćnik ministra poduzetništva i obrta Mario Antonić, koji je naglasio da je dužnost svih subjekata raditi na takvom boljem povezivanju znanosti i poduzetnika.

''HPC je jedna od ključnih tehnologija, u koju se Hrvatska mora uključiti, a s kojom se uspostavlja četvrta generacija - Industrija 4.0, definirana 2011. godine, koja uključuje horizontalne mrežne sustave, internet s krajnjim uređajima, cyber sigurnost, cloud servise, proizvodnju višedimenzionalnim printerima, integrirani realni i virtualni svijet.''- istaknuo je prof. dr. sc. Karolj Skala voditelj Centra za informatiku i računarstvo IRB-a.

SESAME Net

Forum je organiziran u sklopu diseminacijskih aktivnosti SESAME Net projekta financiranog kroz program EU za istraživanje i inovacije Obzor 2020, vrijednog 2 milijuna eura.

''HPC tehnologija predstavlja integraciju složenih algoritama, jakih računalnih sustava i brze mrežne infrastrukture s ciljem efikasnog, pouzdanog i brzog izvršavanja složenih programa uz postizanje visokih performansi“, pojasnio je Davor Davidović iz IRB-a napomenuvši njezine prednosti kao što je računalna simulacija, brži dizajn novih proizvoda, niži troškovi razvoja i rada te brži i točniji rezultati.

Uspješne primjere integriranja HPC-a kod malih i srednjih tvrtki na razini Europske unije predstavio je je Tomi Ilijaš iz slovenske tvrtke Arctur, a uspješan primjer primjene HPC-a u avio i automobilskoj industriji prezentirali su predstavnici slovenskog Pipistrela, proizvođača štedljivih zrakoplova i nedavnog dobitnika nagrade NASA-e za najbolji štedljivi zrakoplov, te hrvatskog Rimac Automobila, jedinstvenog i brzorastućeg domaćeg proizvođača električnih automobila.

Za primjenu ove tehnologije u poslovnim procesima, malim i srednjim poduzetnicima iz EU fondova na raspolaganju su značajna sredstva u više različitih natječaja od kojih je jedan pod nazivom 'Fortissimo' upravo otvoren za prijavu, a vrijedan je 1,3 milijuna eura. Mogućnosti koje se nude u sklopu EU programa te uvjete za ostvarivanje sufinanciranja sudionicima su je predstavio Renato Vrebac iz HAMAG BICRO te Tomi Ilijaš iz slovenskog Arctur d.o.o.

Forum je organiziran u sklopu diseminacijskih aktivnosti SESAME Net projekta financiranog kroz program EU za istraživanje i inovacije Obzor 2020, vrijednog 2 milijuna eura. U SESAME Net projekt uključeno je 14 kompanija, javnih istraživačkih institucija i sveučilišta iz 13 europskih zemalja. U Hrvatskoj ovaj projekt dijelom provodi Centar za informatiku i računarstvo IRB-a.

Pokrovitelj foruma bilo je Ministarstvo poduzetništva i obrta, a zajednički organizatori IRB i HGK, u suradnji s tvrtkom Arctur te agencijom HAMAG – BICRO.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.