Objavljeno: 24.10.2017. 16:14

Ruđerovci sudjelovali na Festivalu znanosti – Sinj 2017.

S ciljem popularizacije znanosti i znanja, od 16. do 21. listopada 2017. u Sinju se održao osmi Festival znanosti – Sinj koji u gradu alke već tradicionalno okuplja vodeće hrvatske znanstvenike.

Ruđerovci sudjelovali na Festivalu znanosti – Sinj 2017.

Ruđerovci sudjelovali na Festivalu znanosti – Sinj 2017.

Tijekom tjedan dana trajanja festivala, mnogi znanstvenici održali su niz popularno-znanstvenih predavanja za sve zainteresirane građane te su na nekoliko sati čak postali i nastavnici te su u sklopu redovne nastave u osnovnim i srednjim školama, učenicima održali satove i radionice umjesto njihovih predmetnih nastavnika. Kao i do sada, na Festivalu u Sinju i ove su godine sudjelovali i znanstvenici Instituta Ruđer Bošković (IRB).

Festival je otvoren okruglim stolom „Reforma obrazovanja – reforma budućnosti ili prošlosti?“ na kojem je sudjelovao i dr. sc. Tome Antičić, donedavni ravnatelj IRB-a i državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja. 

Tijekom pet dana Festivala doc. dr. sc. Tomislav Portada iz Zavoda za organsku kemiju i biokemiju, u suradnji sa studentom Zvonimirom Mlinarićem, u sklopu satova kemije u osnovnim školama Ivana Lovrića i Ivana Mažuranića u Sinju, te u OŠ Kamešnica u Otoku kraj Sinja, održao je deset zanimljivih radionica pod nazivom "Radionice Školske knjige: Čime se bavi kemija?" s mnoštvom interaktivnih pokusa.

Uz to, za posebno izabrane grupe srednjoškolaca iz više srednjih škola održao je četiri trosatne radionice „Analizom pogodi koja je sol u vodi!“ u kojima su učenici nizom eksperimenata trebali odgonetnuti koja je „skrivena“ anorganska sol otopljena u vodi. Svoj intenzivni program na Festivalu zaključio je predavanjem i radionicom pod nazivom „Večer kemije“, u kojem su brojni građani mogli uživati u pokusima s kemiluminiscentnim tvarima pomoću kojih je i obrazložena pojava kemiluminiscencije.

fzs2017-radionice

Radionica "Analizom pogodi koja je sol u vodi!"

U četvrtak 19. listopada dr. sc. Branka Salopek-Sondi iz Zavoda za molekularnu biologiju održala je predavanje „Biljne bioaktivne molekule – antistres terapija za biljke i za ljude“ u kojem je široj javnosti približila najnovije rezultate istraživanja bioaktivnih stvari u biljkama iz roda kupusnjača (Brassicaceae). Održano predavanje posebno se dojmilo dvjestotinjak prisutnih građana koji su imali brojna pitanja, a dr. Salopek-Sondi u petak ujutro sinjskim je gimnazijalcima održala i dva sata biologije.

Uz gostujuće predavače, jedan od organizatora Festivala znanosti u Sinju je i Ruđerovac Mislav Cvitković, doktorand sa Zavoda za fizičku kemiju, a festival od 2010. godine organizira udruga Znanost i Alka iz Sinja sa svrhom promocije znanja i znanosti kao temeljnih vrijednosti za razvoj društva u Hrvatskoj i uopće.

Festivalom se stavlja naglasak na izravnu interakciju posebno odabranih izvrsnih znanstvenika i popularizatora znanosti s građanima, a posebno djecom i mladima, kojima predstavljaju temu po svom izboru, a djeca na kraju Festivala budu nagrađena i znanstvenim kvizom s vrijednim nagradama. Festivalom se učenike motivira i za nastavak obrazovanja u prirodoslovnom području, dok se ostalim građanima približavaju najnovije znanstvene spoznaje, razvija kritičko mišljenje, kao i svijest o važnosti znanosti i o potrebi ulaganja u znanost.