Objavljeno: 14.03.2018. 12:15

Ruđerovci ugostili učenike iz Rijeke

Više od 30 učenika iz riječkog Učeničkog doma Podmurvice, u pratnji profesorica Marije Čemeljić – Salopek i Nikoline Pajnić te psihologa Tonija Erdfelda posjetili su Institut Ruđer Bošković.

Ruđerovci ugostili učenike iz Rijeke

Posjet je organizirao dr. sc. Nikola Biliškov iz Laboratorija za kemiju čvrstog stanja i kompleksnih spojeva Zavoda za kemiju materijala, a ostvaren je u suradnji s dr. sc. Milivojem Uroićem iz Laboratorija za nuklearnu fiziku i Marinom Vukušićem iz Laboratorija za interakcije ionskih spojeva Zavoda za eksperimentalnu fiziku te dr. sc. Igorom Milanovićem iz Laboratorija za kemiju čvrstog stanja i kompleksnih spojeva.

Ruđerovi znanstvenici goste su pobliže upoznali s istraživačkim radom triju laboratorija u kojima rade pa su tako dr. Biliškov i dr. Milanović učenike upoznali s kemijskim konceptima važnima za znanost o materijalima. Kroz kratko predavanje i nekoliko jednostavnih kemijskih pokusa i prikazivanje rjeđih kemijskih elemenata, ali i upoznavanje s instrumentima, učenici su upućeni u istraživanja novih materijala za pohranu vodika u čvrstom stanju.

Kroz predavanje popraćeno pokusima i mjerenjima, dr. Uroić ih je na vrlo zanimljiv način upoznao s konceptima nuklearne fizike, nukleosintezom, izotopima i radioaktivnim raspadom, a predstavio im je i generator neutrona, koji je kod mladih zaljubljenika u znanost izazvao veliko zanimanje.

Na kraju su Marin Vukšić i dr. Uroić učenicima predstavili Van de Graaffov akcelerator, kao i eksperimentalne linije koje se izvode iz njega. Tu su učenici upoznati s načinom primjene ubrzanih ionskih snopova u naprednim istraživanjima na polju fuzijske energetike, oslikavanja materijala, simuliranja procesa u zvijezdama i sl.  

„Drago mi je da i na ovaj način, kroz izravne posjete učenika, nastavljamo s našim popularizacijskim aktivnostima. Mislim da je važno da Ruđer ima širom otvorena vrata općoj i najširoj javnosti, jer javnost ima pravo znati što mi ovdje radimo. Osim toga, siguran sam da će učenici međusobno prepričavati svoje dojmove i na taj način će se povećavati njihovo zanimanje za znanost, što nam je svima u interesu, i to na svim razinama“, izjavio je nakon završenog posjeta dr. sc. Nikola Biliškov.

"Za nas, ovo je bila nesvakidašnja prilika vidjeti kako u praksi izgleda rad znanstvenika, što nam je vrlo važno kao doprinos dijelu mentorskih programa u našem Domu na kognitivnom i kreativnom području. Na kraju su svi ti učenici različitih razreda i škola, iz više tehničkih, medicinskih, prirodoslovnih, grafičkih ili gimnazijskih usmjerenja, pronašli nešto što ih je zaintrigiralo“, izjavio je Toni Erdfeld, psiholog Učeničkog doma Podmurvice.