Objavljeno: 22.12.2017. 11:41

Ruđerovke sudjelovale na 13. međunarodnoj radionici o nadzoru ionizirajućeg zračenja u Japanu

U japanskom gradu Oaraiju u prosincu se održala 13. međunarodna radionica o nadzoru ionizirajućeg zračenja na kojoj je sudjelovala i skupina znanstvenika iz Hrvatske, među kojima i znanstvenici Laboratorija za radijacijsku kemiju i dozimetriju (LRKD) Zavoda za kemiju materijala Instituta Ruđer Bošković.

Ruđerovke sudjelovale na 13. međunarodnoj radionici o nadzoru ionizirajućeg zračenja u Japanu

Osim Ruđerovki dr. sc. Željke Knežević i dr. sc. Marije Majer koje su održale predavanja u području dozimetrije ionizirajućeg zračenja, na radionici je sudjelovalo više od 200 sudionika iz ukupno 24 zemlje koji su održali 31 predavanje, uz 54 znanstvena postera i panel raspravu na temu razvoja najnovijih tehnologija u području dozimetrije i brzog određivanja razine zračenja kod radioloških incidenata širih razmjera.

Laboratorij za radijacijsku kemiju i dozimetriju IRB-a ima dugogodišnju uspješnu znanstvenu suradnju s tvrtkom Chiyoda Technol Corporation u području temeljnog i primjenjivog istraživanja u području luminiscentne dozimetrije koja se svake godine, počevši od 2007., revidira i potvrđuje kroz potpisivanje ugovora o suradnji. Ovo je jedan od najboljih primjera suradnje između hrvatskih i japanskih znanstvenih i poslovnih subjekata koji predstavlja i potencijal za povećanje sličnih oblika suradnje u budućnosti.

Međunarodnu radionicu o nadzoru ionizirajućeg zračenja ta japanska tvrtka organizira svake godine, uz sudjelovanje brojnih znanstvenika i stručnjaka iz područja osobne i medicinske dozimetrije, dozimetrije u okolini, zaštite od zračenja općenito, kao i nuklearne sigurnosti. 

LRKD je trenutno jedan od rijetkih laboratorija u Europi koji zahvaljujući suradnji s tvrtkom Chiyoda Technol Corporation posjeduje instrumentaciju i obavlja znanstvena istraživanja u području radiofotoluminescetne dozimetrije, a tijekom boravka u Japanu znanstvenike iz Hrvatske ugostio je i hrvatski veleposlanik Dražen Hrastić koji je posebno pohvalio desetogodišnju suradnju LRKD-a s japanskom tvrtkom.