Objavljeno: 20.12.2017. 15:41

Vrijedna donacija dm-a Laboratoriju za nasljedni rak

Sredstva iz donacije iskoristit će se za nastavak istraživanja novih biomarkera i terapijskih postupaka liječenja raka prostate, ali i ostalih tumora

Laboratoriju za nasljedni rak Zavoda za molekularnu medicinu Instituta Ruđer Bošković tvrtka dm danas je uručila vrijednu donaciju u iznosu od 50.000 kuna za istraživanje novih načina liječenja i dijagnosticiranja raka prostate.

Vrijedna donacija dm-a Laboratoriju za nasljedni rak

U ime dm-a donaciju je uručila članica Uprave Gordana Picek, dok su je u ime Instituta primili dr. sc. Neven Soić, pomoćnik v. d. ravnatelja za znanost te dr. sc. Sonja Levanat, voditeljica Laboratorija za nasljedni rak kojem je donacija i namijenjena.

Donacija je realizirana u sklopu dm-ove kampanje „Živi muški“ kojom se tijekom studenog, mjeseca borbe protiv raka prostate, željelo podići javnu svijest i dodatno osvijestiti muškarce o postojanju muških bolesti te ih potaknuti na redovitu samokontrolu i pravovremeni liječnički pregled. Osim predstavnika dm-a, svečanom uručenju na Institutu prisustvovali su i zaštitna lica kampanje, poznati glumac Filip Juričić te komičar Ivan Šarić.

„U ime Instituta Ruđer Bošković zahvaljujem se tvrtki dm na ovoj značajnoj donaciji, a prije svega, htio bih se zahvaliti i građanima koji su sudjelovali u humanitarnoj akciji i na svojim društvenim mrežama podržali napore dm-a u ovom plemenitom cilju. U skladu s ugledom jedne od vodećih tvrtki u Hrvatskoj koja mnogo ulaže u cjelokupnu društvenu zajednicu, drago mi je da je dm ponovno prepoznao IRB kao stožernu instituciju na kojoj se provode istraživanja malignih bolesti u našoj zemlji. Iznimno sam ponosan na rad naših znanstvenika koji bilježe velike uspjehe u ovom području te sam siguran da će i ova donacija omogućiti još uspješniju borbu protiv raka, a samim time i spašavanje većeg broja ljudskih života“, izjavio je dr. sc. Neven Soić, pomoćnik ravnatelja za znanost Instituta Ruđer Bošković.

Naša istraživanja vezana su za signalne puteve i mehanizme koji omogućavaju preživljavanje tumorskih stanica i njihovo metastaziranje te nas zanima kako bi se modificiranjem nekih od tih aktivnosti mogao zaustaviti rast tumora.

- dr. sc. Sonja Levanat

U sklopu posjeta IRB-u, predstavnici dm-a obišli su i Laboratorij za nasljedni rak Zavoda za molekularnu medicinu koji se bavi istraživanjima tumora koja pomažu u razumijevanju mehanizama njegovog rasta i metastaziranja, a nova saznanja značajna su i za razvoj novih terapija, odnosno stvaranja novih terapeutskih režima.

„Naša istraživanja vezana su za signalne puteve i mehanizme koji omogućavaju preživljavanje tumorskih stanica i njihovo metastaziranje te nas zanima kako bi se modificiranjem nekih od tih aktivnosti mogao zaustaviti rast tumora. Sve vrste tumora kojima se bavimo, pa tako i tumor prostate koji je posebno bio u centru pažnje tijekom ove humanitarne akcije, imaju svoje posebnosti te za istraživanja koristimo stanične modele. U svrhu otkrivanja novih biomarkera i terapijskih postupaka liječenja raka prostate koristimo i kliničke uzorke, kao i parametre koje koreliramo s rezultatima dobivenim u laboratoriju, a sredstva iz donacije bit će utrošena upravo za nastavak tih istraživanja“, izjavila je voditeljica Laboratorija za nasljedni rak dr. sc. Sonja Levanat.

Donaciju su podržali i fanovi dm-a na Facebooku i Instagramu s više od 29.000 komentara i postova s humanitarnim hashtagom #zivimuski u sklopu kampanje posvećene muškom zdravlju.